Stiti bucatile alea de aluat pe care le tai de pe marginea tartei, ca sa arate gigea? Ei bine, eu colectionasem tot felul de astfel de bucati, care se tot adunasera in congelator, sub forma de bile de diferite dimensiuni. Calculul meu era ca intr-o buna zi, intr-o situatie de criza, o sa le dezghet si o sa incropesc din ele un blat complet de tarta. Intre timp, am gasit reteta asta si le-am folosit, impreuna cu trei mere mai scofalcite, care se plictiseau in fructiera de ceva vreme.
Ingrediente
cam 350 – 400g aluat de tarta (daca nu ai din asta gata inghetat, atunci pregateste unul proaspat si pune-l in congelator pana se solidifica complet)
3 mere, curatate, taiate in bucati potrivite
2 – 3 linguri de applebutter (optional)
3 linguri de unt
3 linguri de zahar brun
1.5 lingurite de amestec de 4 condimente (scortisoara, nucsoara, ghimbir si micsandra)
putin unt, pentru unsa forma
Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Intr-o tigaie, pune la topit untul. Adauga zaharul si lasa sa se caramelizeze frumos, pana devine auriu. Acum e randul bucatilor de mere si al aromelor – amesteca totul bine si lasa pe foc cateva minute, pana cand merele se inmoaie, fara a se zdrobi. Ia de pe foc si lasa sa se racoreasca.
Pregateste o forma de chec/cozonac – tapeteaza-i fundul si laturile mari cu hartie de copt. Unge hartia si capetele formei neacoperite cu putin unt. Da pe razatoarea mare jumatate din aluatul de tarta. Presara-l pe fundul formei in strat uniform.
Aseaza deasupra bucatile de mere si sosul lor caramelizat. Intinde peste ele untul de mere, daca folosesti.
Rade restul de aluat si distribuie-l uniform peste mere. Da la copt pentru 35 – 40 minute, pana cand stratul de deasupra este usor rumen.
Scoate din cuptor. Lasa prajitura sa se racoreasca vreo 20 minute in forma. Desprinde-i delicat capatele de forma, cu varful unui cutit. Scoate din forma cu ajutorul marginilor hartiei de copt. Aseaza pe un platou. Enjoy!
1 Comment
Hristos a inviat !
Hmmm cu mere 🙂 Bun bun 😛