Sunt un mare fan al prajtutilor cu mere – e suficientă o căutare pe blog şi îţi poţi da seama de acest lucru. Îmi plac în special cele acoperite cu un strat de caramel blond-auriu şi parfumat de combinaţia imbatabilă mere-unt-zahar. După tarte tatin, tort de mere şi alte variaţiuni pe aceeaşi temă, am decis să experimentez cu reţete noi. Am descoperit o reţetă care pare să fi fermecat de-a dreptul lumea bloggerilor culinari din Franţa. Iar ăştia nu sunt oameni care să se lase tulburaţi de orice fel de prăjitură. Ei sunt cei care au denumit-o „prăjitura invizibilă”, pentru că are atâtea mere, încât compoziţia pare pur şi simplu să dispară între ele. După ce am comparat vreo 3 – 4 propuneri, am ajuns la propriile mele concluzii şi iată ce a rezultat: acest tort de mere reinterpretat, cu feliile de fruct suprapuse într-un aluat uşor, acoperit cu ce altceva decât …. caramel .O reţetă uşoară, rapidă, care va da o nouă viaţă până şi merelor acelora pe care le-au uitat, de ceva vreme, într-o fructieră.

Ingrediente

 • 3 ouă
 • 120g zahăr brun
 • 100g făină albă
 • 1 pacheţel de drojdie uscată
 • 130 ml lapte
 • 60g unt (din care 30g unt topit)
 • 1 kg de mere (eu am folosit un amestec de ionatane şi Granny Smith, jumi – juma

Mod de preparare

 1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius.
 2. Într-un castron bate bine cele 3 ouă şi 70g zahăr brun, până când obţii un amestec omogen, aerat, deschis la culoare.
 3. Adaugă făina şi drojidia, amestecând astfel încât să nu mai rămână cocoloaşe.
 4. Incorporează acum laptele şi untul topit. Aluatul obţinut în final va fi fluid şi uşor.
 5. Curăţă merele de coajă şi taie-le pe fiecare în patru. Îndepărtează sâmburii şi porţiunile fibroase. Taie sferturile de mere în felii subţiri, egale.
 6. Pe măsură ce sunt gata, adaugă feliile în aluat şi amestecă până când feliile s-au desprins unele de altele şi sunt acoperite uniform cu aluat.
 7. Ia o formă rotundă, care merge la cuptor (eu am folosit o formă circulară, antiadezivă, însă poţi folosi la fel de bine şi o formă de ceramică sau o cratiţă smălţuită). Unge fundul şi lateralele cu tot untul rămas. Presară acum pe fund restul de zahăr brun. Roteşte uşor forma, astfel încât zahărul să se distribuie uniform. Acest strat de unt + zahăr va fi cel care dă minunatul caramel despre care vorbeam în introducere.
 8. Toarnă aluatul cu mere în formă. Dă la cuptor pentru 50 de minute. Dacă ţi se pare că prajtura se rumeneşte prea tare la suprafaţă, acoperă formă cu folie de aluminiu.
  Când este gata, scoate forma din cuptor, îndepărtează folia de aluminiu şi lasă să se răcorească.
 9. Atunci când prajtura este călduţă, răstoarn-o pe un platou.

 

Serveşte câte o felie, călduţă sau rece. Pentru un desert decadent, poţi aşeza alături nişte îngheţată de vanilie de calitate. Dimineata – la micul dejun, după masă – lângă o ceaşcă de cafea, chiar şi la miezul nopţii – când te duci tiptil în bucătărie ca să îţi aleni dorul de ceva dulce, prăjitura asta e perfectă. La noi acasă, a rezistat mai puţin de 12 ore.  De-aia o fi prajitura invizibila.

 

prajitura cu mere 4

 

prajitura cu mere 2

 

prajitura cu mere 5

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.