Am stat eu si m-am gandit: cum sa fac eu sa fiu boscorodita de toate prietenele grecoaice, de toate varstele si de pe toate meridianele? Pai ce metoda mai buna sa fie decat aia in care iei o reteta traditionala si iti faci mendrele cu ea? Acesta fuse cazul si cu avgolemonu’ meu rastalmacit.  Adica un avgolemon cu pui, da’ fara pui.

Ingrediente

1 lingura de ulei floarea-soarelui

1 fir de praz,partea alba, taiat in rondele

1 ceapa mica, tocata

2 morcovi, curatati si taiati in cubulete

1/2 ardei rosu, taiat in cubulete

1.5 l supa limpede de pui (da, bine, bine, recunosc, am facut-o cu apa si 2 cuburi! 🙂 )

1 ceasca paste mititele grecesti (de la mega) ori tot atata orez

2 oua

zeama unei lamai

1/2 lingurita de faina alba

piper negru, fulgi de chili

tarhon tocat, cat te lasa inima (io sunt mai inimoasa, asa ca m-a lasat)

Incinge uleiul intr-o oala.  Pune la calit prazul si ceapa, pentru cateva minute, la foc molcom.  Adauga morcovul si ardeiul, amesteca si lasa inca 2-3 minute, sa se inmoaie.

Toarna deasupra supa, adauga pastele/orezul si acopera cu capacul.  Supa trebuie sa fiarba cam 20 minute, ori pana cand pastele/orezul sunt gata.  La final, ia oala de pe foc.  Pune intr-un castron 2 polonice de zeama, sa se racoreasca.

Amesteca jumatate din zeama de lamaie cu faina, sa se omogenizeze.  Separat, bate foarte bine cele doua oua.

Incorporeaza incet-incet sucul de lamaie cu faina, batand bine cu telul.  Acum toarna zeama de supa racorita, treptat, peste amestecul de oua-lamaie-faina, continuand sa bati energic.  Tot avgolemonu’ asa merge incetisor in supa pe care ai dat-o deoparte de pe foc.  OK, insist pe chestia cu batutul si pe cea cu supa luata de pe plita, pentru ca altfel oul se coaguleaza si ai ratat tot skepsis-ul.  Idem si atunci cand vrei sa reincalzesti supa asta – sa nu ajunga sa clocoteasca!

La final, drege cu restul de suc de lamaie, ca sa fie cat de acra vrei (mie imi place mai asa, stiti voi, sa faci cu ochiul de atata acreala) , asezoneaza cu piper si presara cu viel, viel tarhon (ori patrunjel, ori marar).  Kali orexi!

5 Comments

  1. eu am lucrat in restaurant grecesc-cipriot dar o asemenea ,,avgolemoni” nu am mai gatit !reteta originala este mult diferita !

  2. reteta originala;se pune la fiert apa+sare ,cand da in clocate se adauga pieptul de pui intreg,se ia spuma de care ori este nevoie,pieptul fiert bine se scoate din oala si se adauga;ceapa taiata in 4 + morcovul+telina radacina sau ftunze+pastarnac+dovlecel+ardei gras=intregi,se fierb bine apoi se scot din supa si se pot manca separa stropite cu ulei de masline, zeama de lamaie si sare,mai putin ceapa(se arunca).in supa se adauga orezu si se fierbe dar sa nu se lipeasca intre ele boabele,daca se ingroasa mai adaugati apa fiarta(aveti grija ce orez alegeti,eu folosesc orez pentru salate)cand orezul e gata ,se bat bine ouale +zeama de lamaie ,se ia oala de pe foc si se incorporeaza cu orezul,nu trebuie sa se ingroase prea mult ca un pilaf,trebuie sa aiba si putina zeama ca altfel nu s-ar mai numi ciorba,pieptul de pui se taie bucatele mici si se adauga in ciorba,potriviti de sare si acreala si puneti din nou la fiert cat sa dea in clocate de cateva ori. puneti ciorba in boluri,presarati deasupra piper negru,parunjel tocat si un fir de ulei de masline ! asta da ciorba greceasca ! kali sas orexi se olous! dani se milano.it

    • Zana Eficientei Reply

      Buna ziua, Dani! Multumim pentru reteta originala, adevarata si verificata – ca asa o fi, cum zici tu. Eu am propus o varianta personala, asa cum fac de obicei. Noroc ca in bucatarie fiecare face cum il taie capul. 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.