Cum stăteam eu ieri, de ore în şir, pe computer, am simţit aşa, un fior de nelinişte şi m-am dus la frigider. Da, aţi ghicit, îmi era foame. Şi nu doar atât! Îmi era poftă. De ceva dulce, normal. Deschid frigiderul – alt fior! Doamne, câte fructe – unele mai vioaie, altele aproape muribunde. Să salvăm, aşadar, ce se mai poate salva. De exemplu, niscaiva caise şi piersici. Hop alt fior – un gând vinovat: „Păi bine, mai Smarando, iar dulce? De ce să nu mănânci tu fructele astea în forma lor dată de Mama Natură? De ce zahăr, de ce faină, de ce prăjitură?”. Eu de colo: „Că hâr, că mâr, că uită-te la ele, sunt cam leşinate, s-au dus vitaminele cele bune!”. Până la urmă, după o negociere între mine (aia cu sweet tooth) şi eu (aia cu mâncatul sănătos), am ajuns la o soluţie de compromis. Iat-o mai jos.
Ingrediente
- 4 piersici şi 4 caise potrivite (poate mai puţine, dacă sunt mai mari)
- 250 g făină neagră de grâu bio
- 225 ml sirop de agave
- 4 linguri zahăr brun de trestie de zahăr
- 1 plic de praf de copt
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 4 ouă
- 225 ml ulei vegetal (floarea soarelui)
Mod de preparare
1. Preîncălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius. Unge o tavă care merge la cuptor cu puţin ulei, apoi tapetează fundul şi pereţii cu făină.
2. Spală fructele şi taie-le în felii frumoase, egale. Dă deoparte.
3. În bolul mixerului, amestecă preţ de 2 – 3 minute cele 4 ouă cu siropul de agave, esenţa de vanilie şi zahărul brun, până când amestecul este spumos, uşor, iar zahărul s-a dizolvat complet.
4. Într-un castron, amestecă făina neagră cu praful de copt.
5. Adaugă amestecul de ingrediente uscate în vasul mixerului. Mixează din nou, câteva minute, până când compoziţia este omogenă.
6. Cu mixerul în funcţiune, adaugă treptat uleiul în compoziţie, până este complet incorporat.
7. Toarnă compoziţia în tavă. Netezeşte suprafaţa. Aşează feliile de fructe în şiruri frumoase. Dă la cuptor pentru circa 40 – 45 minute. Nu te speria dacă observi că prăjitura e mai închisă la culoare, e din cauza făinii folosite.
8. Scoate prăjitura din cuptor. Lasă să se răcorească puţin, apoi taie în bucăţi şi pune pe un platou, până când se răceşte complet. Pudrează cu PUŢIN 🙂 zahăr pudră.
Eu am mai făcut, în alte variante, cu diferite fructe, reţeta asta. Însă făina neagră, siropul de agave şi zahărul brun o transformă: capătă arome de caramel, un gust discret de nucă. În combinaţie cu vanilia, caisele şi piersicile uşor acide, e o alternativă delicioasă. E bine să găteşti sănătos. Mă rog, mai sănătos. 🙂