Presupun ca si voi va simtiti la fel: nu mai vreti sa vedeti oua, carne (de orice fel, dar mai ales de miel), cozonac.  Norocul meu a fost acela ca, odata cu ciorba de miel si din exces de bors, am pus si de-o ciorba de loboda, care m-a scos la liman, cu probele hepatice intacte.  Ghinionul meu, pe de alta parte, a fost pasca pe care am fabricat-o si pe care o sa v-o povestesc intr-una dintre zilele urmatoare.

Acum a venit momentul sa ne mai curatam de colesteroale, asa ca o sa va tin intr-o serie de retete cu multa clorofila.  Dar sa o luam incetisor – azi debutam cu o supa crema de ciuperci.

Ingrediente

500g ciuperci champignon

1 pumn de funghi porcini uscate

2 linguri ulei de masline

1 ceapa, tocata

2 – 3 catei de usturoi, zdrobiti

1 cub de supa de legume

1.5 l apa

smantana lichida pt gatit (optional si cu grasime redusa)

un pumn de marar si/sau patrunjel verde, tocat

sare, piper

Curatati ciupercile champignon.  Sa nu cumva sa va apucati sa le decojiti sau cine stie ce alta bazaconie.  Taiati doar capatul piciorului si spalati-le frumusel, sub jet de apa rece.  Acolo unde e absolut necesar, frecati cu o periuta curata.

Puneti ciupercile uscate (funghi porcini) intr-un bol si turnati deasupra apa clocotita, sa le acopere.  Dati deoparte, sa se umfle si sa se inmoaie bine.

Intr-o oala, puneti uleiul la incins.  Adaugati ceapa tocata, caliti la foc potrivit cam 4 minute – doar cat sa devina translucida si moale, nu sa se prajeaca. Acum vine si usturoiul, pe care il lasati inca 1 minut.  A

daugati ciupercile proaspete. Amestecati bine , puneti capacul si lasati asa vreo 5 – 10 minute, cat sa isi lase ciupercile sucul.

Fara a arunca apa in care au stat, scurgeti ciupercile uscate si taieti-le felioare.  Puneti-le in oala, peste restul de ciuperci.  Amestecati si mai lasati 1 – 2 minute pe foc.  Turnati deasupra apa in care au stat ciupercile uscate – cu atentie, la fund va fi intotdeauna ceva nisip.

Turnati in oala 1 litru  de apa clocotita, in care ati dizolvat cubul de supa de legume.  Lasati sa fremete cam 10  minute, la foc molcom.  Luati de pe plita, lasati sa se racoreasca.

Dati prin blender – puteti face supa cat de fina vreti.  Daca vi se pare prea groasa puteti adauga apa clocotita, pentru a o subtia.  Optional, ii puteti adauga – tot in blender – smantana lichida, dupa gust.  Asezonati cu sare si piper, adaugati verdeata tocata si reincalziti pe foc.  Daca i-ati pus smantana, nu dati in clocot.  Gata!  O puteti servi cu felii de paine de casa prajita si ceva parmezan ras, presarat deasupra.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.