Ditamai conopida. Pffuai, ce sa fac eu cu ea? Cine m-o fi pus sa o cumpar – asa de mare, alba si proaspata? Si asta in conditiile in care ceilalti participanti la traficul culinar nu se omoara dupa conopida. O sa mananc conopida, de una singura, till the end of time! OK, sa fac ceva care se poate congela si pastra pentru seri ulterioare de iarna, friguroase si uracioase, cand tot ce vreau e un bol de lichid fierbinte. O supa.
Ingrediente
1 ditamai conopida, dupa cum am spus deja
1 ditamai ceapa
1 ditamai frunza de dafin
1 /2 de ditamai lingurita de seminte de coriandru, zdrobite intr-un mojar
2 linguri de ulei vegetal (una de floarea soarelui si una de masline)
2 cuburi de supa de pui sau de legume
200ml smantana lichida
250 ml lapte
sare, piper negru proaspat macinat
ulei de trufe albe
cateva fire de arpagic verde (rezista planta asta in gradina, dom’ne, de nu se poate)
Curata si desfa conopida in buchetele. Pune buchetelele la fiert. Dupa primul clocot mai consistent, arunca apa si scurge bine conopida.
Intr-o oala voluminoasa, pune la incins uleiul. Adauga ceapa si caleste la foc mic 4 – 5 minute, sa devina translucida fara sa se prajeasca. Adauga buchetelele de conopida, amesteca si lasa inca 2 – 3 minute la calit. Adauga cuburile de supa sfaramate, foaia de dafin, coriandrul pisat, laptele si smantana, apoi apa, cat sa acopere totul. Mareste focul si lasa sa fiarba cam 45 minute, pana cand conopida e bine patrunsa.
Ia oala de pe foc si lasa sa se racoreasca un pic. Trece supa prin blender, sa devina alba, fina si onctuoasa. Daca esti maniac adevarat, o poti trece si prin sita. Potriveste de sare si piper negru, apoi serveste cu cateva picaturi de ulei de trufe albe si cateva fire de arpagic verde, tocat. Daca nu ai ulei de trufe, poti incerca si varianta cu branza rasa ori pe cea cu putin suc de lamaie. Fiindca am obtinut o cantitate care ar putea hrani un batalion, eu am sa pun jumatate din supa asta la congelator, intr-o cutie cu capac etans.
14 Comments
si eu tot in situatia asta sunt.mananc singura tot ce fac din conopida.Mai putin conopida murata,din care abia daca apuc sa gust 🙂
deci nu sunt singura. ce-or avea, domnule, barbatii cu conopida???
se vede ca aici e blog de zana 🙂 numai bunataturi!
asta e soarta de zana, ce sa-i faci – multumesc!
conopida nu merge cu bere. e prea fada.
aha, eram sigura – bag conopida si gata! o sa te spun lu’ shakira, ca te iei de berea ei!
trebuie facut un sondaj, ca sa aflam daca exista macar un singur barbat care sa aprecieze conopida
o idee foarte, foarte buna! putem da si un premiu – care dintre ei castiga, curata baia dupa ce s-a balacit! 🙂
Ei bine, se poate si invers: fratele meu adora conopida, eu nu mananc decat conopida murata, in alta forma sa nu o vad :D. Dar el uraste spanacul, pe care eu il tolerez…
uite, simona, ca exista si barbati carora le place conopida! spanacul, guliile si dovleceii sunt alte legume ne-macho – pe astea ajung sa le manance doar la batranete, cand ii roade proteza.
vreau sa vad ardei umpluti!
si eu. 🙂
fetelor..ma tot chinui sa gasesc ulei de trufe albe..stie cineva unde as putea gasi? multumesc frumos :*
la Oliviers & Co. gasesti cu siguranta, Irina. e unul in Feeria si altul in Dorobanti 🙂