Ditamai conopida.  Pffuai, ce sa fac eu cu ea? Cine m-o fi pus sa o cumpar – asa de mare, alba si proaspata? Si asta in conditiile in care ceilalti participanti la traficul culinar nu se omoara dupa conopida.  O sa mananc conopida, de una singura, till the end of time! OK, sa fac ceva care se poate congela si pastra pentru seri ulterioare de iarna, friguroase si uracioase, cand tot ce vreau e un bol de lichid fierbinte.  O supa.

Ingrediente

1 ditamai conopida, dupa cum am spus deja

1 ditamai ceapa

1 ditamai frunza de dafin

1 /2 de ditamai lingurita de seminte de coriandru, zdrobite intr-un mojar

2 linguri de ulei vegetal (una de floarea soarelui si una de masline)

2 cuburi de supa de pui sau de legume

200ml smantana lichida

250 ml lapte

sare, piper negru proaspat macinat

ulei de trufe albe

cateva fire de arpagic verde (rezista planta asta in gradina, dom’ne, de nu se poate)

Curata si desfa conopida in buchetele.  Pune buchetelele la fiert.  Dupa primul clocot mai consistent, arunca apa si scurge bine conopida.

Intr-o oala voluminoasa, pune la incins uleiul.  Adauga ceapa si caleste la foc mic 4 – 5 minute, sa devina translucida fara sa se prajeasca.  Adauga buchetelele de conopida, amesteca si lasa inca 2 – 3 minute la calit.  Adauga cuburile de supa sfaramate, foaia de dafin, coriandrul pisat, laptele si smantana, apoi apa, cat sa acopere totul.  Mareste focul si lasa sa fiarba cam 45 minute, pana cand conopida e bine patrunsa.

Ia oala de pe foc si lasa sa se racoreasca un pic.  Trece supa prin blender, sa devina alba, fina si onctuoasa.  Daca esti maniac adevarat, o poti trece si prin sita. Potriveste de sare si piper negru, apoi serveste cu cateva picaturi de ulei de trufe albe si cateva fire de arpagic verde, tocat.  Daca nu ai ulei de trufe, poti incerca si varianta cu branza rasa ori pe cea cu putin suc de lamaie.  Fiindca am obtinut o cantitate care ar putea hrani un batalion, eu am sa pun jumatate din supa asta la congelator, intr-o cutie cu capac etans.

14 Comments

  1. si eu tot in situatia asta sunt.mananc singura tot ce fac din conopida.Mai putin conopida murata,din care abia daca apuc sa gust 🙂

    • Zana Eficientei Reply

      deci nu sunt singura. ce-or avea, domnule, barbatii cu conopida???

    • Zana Eficientei Reply

      asta e soarta de zana, ce sa-i faci – multumesc!

    • Zana Eficientei Reply

      aha, eram sigura – bag conopida si gata! o sa te spun lu’ shakira, ca te iei de berea ei!

    • Zana Eficientei Reply

      o idee foarte, foarte buna! putem da si un premiu – care dintre ei castiga, curata baia dupa ce s-a balacit! 🙂

  2. Ei bine, se poate si invers: fratele meu adora conopida, eu nu mananc decat conopida murata, in alta forma sa nu o vad :D. Dar el uraste spanacul, pe care eu il tolerez…

    • Zana Eficientei Reply

      uite, simona, ca exista si barbati carora le place conopida! spanacul, guliile si dovleceii sunt alte legume ne-macho – pe astea ajung sa le manance doar la batranete, cand ii roade proteza.

    • Zana Eficientei Reply

      la Oliviers & Co. gasesti cu siguranta, Irina. e unul in Feeria si altul in Dorobanti 🙂

Reply To Zana Eficientei Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.