Am mai facut eu supe marocane si supe cu linte, insa asta  – v-o spun pe sleau – e una dintre cele mai bune.  Si una dintre cele mai date naibii.  Merge de minune pe frigaraia asta.

Ingrediente

1 lingura ulei de masline

1 ceapa potrivita, curatata si tocata

3 catei de usturoi, curatati si tocati marunt

2 tije de telina, curatate si tocate cubulete

2 lingurite chimion (cumin)

1 varf de lingurita paprica afumata

1 lingurita pasta de harissa (de la carrefour)

1 litru supa limpede si fierbinte de legume (ma cunoasteti deja, stiti ca eu am fabricat supa asta cu niste cuburi de concentrat)

1 cutie de 400g pulpa de rosii

250 – 300 g linte neagra (sau verde, daca nu aveti din cea neagra – important e sa fie un soi de linte care nu se sfarama la fiert)

sare, piper negru dupa gust

coaja rasa si sucul de la 1/2 lamaie

coriandru verde tocat

Pentru chipsurile de pita

6 painici pita, taiate fiecare in 8 bucati

putin ulei de masline

sare de mare

za’atar (asta e un amestec oriental de ierburi cum ar fi oregano, cimbrisor si sumac, cu sare si seminte de susan) sau orice condiment oriental pe care il aveti la indemana.

Pentru chipsurile de pita:

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Unge fiecare bucata de pita cu putin ulei de masline, cu ajutorul unei pensule.  Presara putin za’atar si sare.  Aseaza chipsurile pe o tava tapetata cu hartie de copt.  Da la cuptor pentru circa 10 – 12 minute, pana cand sunt rumene si crocante.  Scoate de la cuptor si tine-le la cald, invelite intr-un servet.

Pentru supa:

Pune lintea neagra in apa rece si las-o la inmuiat pret de jumatate de ora.  Daca vrei, in timpul asta poti schimba apa de cateva ori, insa nu e obligatoriu.  Cu operatiunea asta vei rezolva doua chestiuni – supa nu se va ingrosa, iar lintea va fierbe intr-un timp mai scurt. Dupa ce s-a inmuiat, pune lintea la fiert, cu apa cat sa o acopere  – cam 30 minute.  Scurge si limpezeste sub jet de apa rece.

Intr-o oala, incinge uleiul de masline.  Pune ceapa, usturoiul si telina si caleste-le la foc potrivit, pana cand se inmoaie si devin translucide, cam 4 minute. Presara deasupra condimentele (chimion si paprica) si pune pasta harissa.  Lasa la foc mic, amestecand continuu, inca 1 minut.

Adauga supa de legume fierbinte, pulpa de rosii si lintea.  Amesteca si lasa sa fremete la foc mic zece minute.  Asezoneaza cu sare si piper, adauga sucul si coaja de lamaie, presara cu coriandrul tocat si serveste imediat, alaturi de chipsurile de pita.  Un pahar de vin rosu, sec va mai trebuie si gata! sunteti aranjati pentru inca o seara de ger autentic romanesc.

2 Comments

    • Zana Eficientei Reply

      Alison, fa-o de indata, ca e teribil de buna – uiti de frig! 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.