Cele mai groaznice paste pe care le-am mâncat vreodată au fost unele fabricate de tata. Domnul Vornicu, Dumnezeu să-l odihnească, nici nu vrusese să facă paste, ci o supă cu tăieţei. Cum mama era internată în spital, cu pneumonie, iar bunică-mea era plecată în Germania, la soră-sa mai mică, tata a rămas de strajă patriei, să grijească de noi, cei doi „copii” puberi. După ce a inundat bucătăria cu apă foarte albastră din maşina de spălat umplută peste poate cu blugi şi altă rufaraie amestecată, s-a hotărât să ne hrănească. Şi a pus de o supă. Pe care a uitat-o pe foc. Până când a rămas fără zeamă. Enervat de faptul că frati-miu şi cu mine chicoteam pe la colţuri după isprava cu maşina de spălat, tata a turnat pastele fleşcăite din supă într-o cratiţă, a ras deasupra juma’ de calup de telemea sărată iască şi le-a trântit în cuptor. Unde le-a mai uitat o tură. După care, cu ochelarii pe vârful nasului, ne-a supravegheat atent, în timp ce înghiţeam cu noduri un fel de cărămidă bocnă, cu gust de supă afumată de pui.

În memoria acestui episod comico – traumatic şi a celui mai bun tată din lume, o reţetă adevărată de paste cu brânză.

Ingrediente
Pentru 2 porţii

200g tagliatelle
1 bulb de fenicul
1 salota măricică (sau 1 ceapă roşie)
2 linguri ulei de măsline
100g brânză feta
10 – 15 frunze de busuioc proaspăt(opţional) sau frunzele feniculului, tocate
piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

1. Fierbe paştele în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.
2. Feliază foarte fin bulbul de fenicul şi salota. Căleşte-le în uleiul de măsline, până când devin translucide şi se înmoaie.
3. În cazul în care îl foloseşti, rupe frunzele de busuioc deasupra legumelor călite.
4. Sfărâma şi brânza feta deasupra acestora.
5. Scurge pastele deîndată ce au fiert, combină cu amestecul de legume şi brânza, asezonează cu piper negru şi serveşte imediat.

Ce să vă spun eu despre aceste paste? Că dulceaţa feniculului şi salotei, combinată cu iuţeala delicată a brânzei uşor topite şi aroma busuiocului proaspăt se armonizează perfect? Nu vă spun, vă las să le pregătiţi şi să vă convingeţi. Şi, să nu uit, turnaţi-vă şi un pahar de vin alb rece, rece. Care să vă ajute să filozofaţi la reţetele simple şi amintirile frumoase din viaţa asta.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.