Ce ţi-e şi cu subconştientul ăsta, domnule … Lume luminată se încontrează şi se îngrijorează pe teme turceşti, eu stau ce stau şi mă apuc de fac o plăcintă. Turcească, în felul ei. Că telemea aveam, yufka de-abia luasem şi de verdeţuri de Paşti era plin frigiderul. Din primul pachet de yufka (adică foile alea mai plinuţe, rotunde şi sărate de plăcintă) făcusem deja katmer cu caimac. Rămăseseră orfane vreo patru şi mi-am zis să nu le las să ofteze de singurătate. Am conspectat cu atenţie, am sintetizat şi mi-a ieşit o bunătate de plăcintă. Iată cum.
Ingrediente
4 foi de yufka (le găsiţi în băcăniile turceşti, care sunt multe şi – am eu o presimţire – vor fi şi mai multe în oraş)
500g telemea nouă, zdrobită cu furculiţa
2 legături de ceapă verde, spălată, curăţată şi tocată mărunţel
1 legătură de mărar, spălată şi tocată
1 legătură de pătrunjel verde, spălată şi tocată
2 ouă proaspete, bătute bine
3 linguri de smântână grasă
3 linguri de ulei – de floarea soarelui sau de măsline, cum vă place
sare, piper negru proaspăt măcinat, amestec de condimente turceşti
Mod de preparare
1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Unge cu ulei o formă termorezistentă, care merge la cuptor.
3. Într-un castron, amestecă bine ouăle bătute, smântâna şi uleiul. Asezonează cu sare şi piper.
4. În alt castron, mai încăpător, amestecă brânza zdrobită cu verdeţurile tocate şi condimente turceşti după gust.
5. Aşează o foaie de yufka în formă, cu marginile atârnând pe afară. Unge-o cu pensula cu amestecul de ou, smântâna şi ulei. În centru, distribuie în strat frumos şi uniform câteva linguri din amestecul de brânză şi verdeţuri. Închide cele 4 margini ale foii care atârnă în afară, ca şi cum ai face un pacheţel frumos, de dimensiunea formei. Unge din nou cu amestec de ou.
6. Repetă operaţiunea cu restul de foi şi de umplutură, ungând mereu cu amestecul de ou, în special acolo unde foile vin în contact unele cu celelalte. În final, vei avea forma plină cu un „teanc” de pachete din astea pline cu umplutură.
7. Varsă restul de amestec de ou cu smântână şi ulei pe stratul de deasupra al plăcintei. Întinde bine cu pensula.
8. Pune în cuptorul încins pentru circa 30 – 40 minute, până când plăcinta e frumoasă şi rumenă.
9. Scoate din cuptor börek -ul, stropeşte-l cu puţină apă rece şi acoperă cu o cârpă de bucătărie pentru vreo 20 minute.
10. Serveşte călduţ, alături de o salată. Sau de un ayran. Dimineaţa, la prânz sau seară. Cum pofteşti, că tava se goleşte orişicum.