Reteta asta, gasita printr-o revista frantuzeasca, m-a atras inainte de toate datorita fotografiei.  Bulgarele rotund, ca un ou de pterodactyl din care se itzea radacina de telina, m-a intrigat de cum l-am vazut.  In afara de asta, imi place telina.  Si mai e si sanatoasa.  Asa ca am experimentat cu o singura bucata, insa pare felul de mancare ideal cu care sa lasi mute niste cunostinte snoabe ori pe nevasta ciufuta a sefului!

Ingrediente

1 radacina de telina potrivita, doar spalata si cu ‘moatzele’ taiate

200g faina alba

200g sare grunjoasa

125 ml apa

2 linguri de smantana dulce

1 lingurita ulei aromat cu trufe albe (O & Co.)

piper negru, fulgi de chili, putina sare

verdeata pentru decor

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

Intr-un bol, amesteca faina, sarea si apa.  Vei obtine o coca elastica pe care o intinzi cu sucitorul pentru a obtine un disc cu grosimea de circa 1.5cm.

Inveleste telina cu coca astfel obtinua – vei observa ca ia cu usurinta forma radacinii.

Aseaza ‘oul’ astfel obtinut pe o tava tapetata cu putina hartie de copt si da la cuptor pentru o ora si jumatate.  Scoate din cuptor, decupeaza cu varful cutitului un capac.  Taie un capac si din telina – care acum e fierbinte si miroase ametitor de bine.

Scobeste miezul de telina si pune-l pe un tocator.  Toaca-l marunt, in bucatele de dimensiunea unui bob de orez.  Pune-l acum intr-un castron si amesteca cu smantana dulce si cateva picaturi de ulei.  Asezoneaza cu piper si fulgi de chili macinati.  Cu sarea mai incet, telina e deja usor sarata.

Amestecul obtinut va avea un aspect de risotto.  Pune-l la loc in telina cu o lingurita, toarna deasupra inca putin ulei si garniseste cu ceva verdeata.  Daca as fi avut o trufa, as fi razuit putina. Dar, pe viscolul asta, de unde sa iau eu o trufa la orele serii?  Important este ca rezultatul a fost spectaculos: miezul dulceag si parfumat al telinei a devenit cremos si s-a potrivit la perfectie cu aroma de trufa a uleiului.  A masterpiece, zisei io fara nici un strop de falsa modestie!

 

10 Comments

  1. arata grozav. trebuie cu paine?

    si imi place oul ala. daca iau airwikul de camera si il bag in ou de faina, imi iese vaza de aia galbena ca in reclama?
    vreau sa fac multe oua de alea. se sparge usor?

    • Zana Eficientei Reply

      da, se sparge in special in capul alora neascultatori. tu sa faci bine sa papi toata coaja aia sarata. miam-miam! 🙂

      • se poate manca daca pun cartofi prajiti in aluat. sau un peste.

        pe mine ma interesa sa fac mici statui din faina cu sare. nah.

        • Zana Eficientei Reply

          aveam o colega care a facut o statuie de-asta. se intitula ‘ Indian batran cu basca’. la peste in aluat din asta m-am gandit si eu.

        • Zana Eficientei Reply

          bineee, hai, pune tu peste, ca esti destept ….:)

  2. very nice, dar la atata munca macar daca faceai vreo 4 in acelasi timp, cat sa ajunga la toata lumea de la masa :))

    • Zana Eficientei Reply

      as fi facut, insa: 01. restul populatiei s-a uitat ciudat la ce faceam eu acolo si a refuzat sa se inscrie pe post de cobai; 02. am constatat ca nu aveam in casa destula sare grunjoasa (rima involuntara 🙂 ).

Reply To Zana Eficientei Cancel Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.