Acum ceva vreme, am urmarit pe un canal de bucatareala, un serial nu doar interesant, dar si haios, cu doi chefi de origine indiana extrem de cunoscuti in Marea Britanie, Tony Singh si Cyrus Todiwala. Cei doi pusesera un fel de prinsoare cu publicul ca pot aduce la zi, intr-un mod interesant, parfumat si picant, tot felul de retete din categoria „sfanta sfintelor” pentru britanici. De la comunul sandwich cu castraveti, pana la prajiturelele pentru five o’ clock tea. „The Incredible Spice Men” se numeste serialul, iar dintre retetele lor, prima pe care am experimentat-o este aceasta varianta de burgeri spicy. Excelenti, o fac a n-a oara si nu ne saturam de ea, pentru ca e un twist proaspat si colorat pentru un preparat tocmai bun pentru gratarele primaverii si verii care urmeaza.

INGREDIENTE:

  • 800g carne macra de vita (pulpa sau muschi) tocata – eu va sfatuiesc sa cumparati bucata intreaga si rugati sa fie tocata in fata voastra
  • 1 lingura de ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapa mare, tocata marunt
  • o bucatica de vreo 2 cm de ghimbir proaspat, curatat de coaja si tocat foarte marunt
  • 1 ardei iute rosu, curatat de seminte si fibrele albe, tocat marunt
  • 3 catei de usturoi, curatati si tocati marunt sau storciti cu presa speciala pe care, probabil, o aveti prin bucatarie
  • 2 lingurite de chimion pulbere
  • 3 lingurite de coriandru macinat
  • 1/2 lingurita de garam masala
  • 2 lingurite pasta de rosii
  • 2 linguri coriandru verde, tocat marunt
  • 1 – 2 lingurite de sare
  • piper negru proaspat macinat

 

MOD DE PREPARARE:

  1. Scoate carnea tocata din vreme de la frigider, sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei.
  2. Intr-o tigaie, incinge uleiul vegetal. Adauga ceapa tocata, lasa sa se rumeneasca si sa devina translucida.  Daca ti se pare ca se coloreaza prea repede, mai poti adauga putina apa. Pune apoi in tigaie usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute. Amesteca, mai lasa la foc potrivit pret de 1 – 2 minute, apoi pune tot amestecul din tigaie pe o farfurie si lasa sa se racoreasca.
  3.  Pune carnea tocata intr-un castron suficient de incapator si adauga toate ingredientele, inclusiv amestecul de mai sus, dupa ce s-a racorit.
  4. Amesteca bine, cu mana, pana cand compozitia este omogena. Pentru acesti burgeri nu contin ou, cu cat amesteci mai bine, cu atat ei vor fi mai omogeni si nu se vor sfarama pe gratar.
  5. Imparte compozitia in burgeri, la dimensiunea dorita. Din aceasta cantitate, ar trebui sa obtii intre 4 si 8 burgeri. Unge fiecare dintre burgeri cu putin ulei, pe ambele parti.
  6. Incinge bine o tigaie de fonta sau gratarul. Pune burgerii la fript.  Pentru bugeri medium (potrivit de facuti, putin roz in mijloc), timpul optim este de 4 minute pe fiecare parte. Daca ai facut burgeri mai putini si mai grosi, timpul va trebui marit putin, pentru ca acestia sa se patrunda.
  7. Ia burgerii de pe gratar si lasa-i sa se odihneasca pret de cateva minute.  Serveste-i cu cartofi wedges la cuptor (reteta in curand pe acest blog) si cu o salata crunchy.  Burgeri buni, spicy, juicy, perfect facuti avem, acu’sa vina vara! (Si o bere rece, baiete, evident.)

 

 

Write A Comment