Dupa ce, in zi de weekend, ne-am delectat cu niste sashimi de zile mari, am ramas cu o bucata orfana de ton rosu. Cum suntem suflete milostive, am decis sa o transformam de urgenta in fel principal, sanatos si lejer.
Ingrediente
400g ton rosu, taiat in ‘cotlete’ groase de vreo 4 – 5 cm
3 linguri sos se soia
1 lingura sos chili
1 bucata de ghimbir proaspat, curatata de coaja si data pe razatoare
1 catel de usturoi tocat cat se poate de marunt
2 linguri suc de lime ori lamaie
1 lingura de miere
putin ulei vegetal, pentru uns
Intr-un castronel, amesteca toate ingredientele pentru marinata. Pune bucatile de ton intr-un vas, toarna deasupra marinata, acopera si pune la frigider pentru cel putin 1/2 ora.
Daca intre timp te plictisesti (eu nu m-am plictisit, ca am facut tabouleh), poti sa mai amesteci de 2 – 3 ori in vas si sa intorci bucatile de peste.
A venit momentul adevarului – figura grea, muzica tace – cand trebuie sa pui pestele pe gratar (ori in tigaia de teflon). Scoate pestele din marinata si zvanta-l cu niste hartie de bucatarie. Unge-l foarte usor cu ulei si pune pe gratarul incins. Sunt de notat doua chestiuni:
– tonul, chiar si fara marinata, se arde foarte repede, asa ca focul trebuie sa fie potrivit si timpul de frigere adecvat
– marinata cu sos de soia si miere nu usureaza lucrurile, pentru ca are si ea inclinatie spre a se carboniza de urgenta
In concluzie, stai cu ochii pe tigaie, intoarce pestele la fiecare 2 – 3 minute. Daca il vrei mai raw (adica perfect fript la suprafata si foarte roz/rosu in interior), cateva minute pe fiecare parte sunt suficiente. Asta e o tehnica aplicabila mai ales in cazul in care tonul e foarte proaspat. Daca il preferi bine facut, timpul total de stat pe gratar trebuie sa fie de vreo 15 minute.
Acum aseaza-l in farfurii, picura deasupra inca putin sos chili, garniseste cu o felie zemoasa de lamaie si pune alaturi o portie zdravana de tabouleh. Reteta de tabouleh in episodul urmator!
4 Comments
pam,pam,pamm.. ce-o mai fi pe aici.. a! Un ton la grătar! Cine l-o fi lăsat aici? Nu e nimeni… îl iau eu… pam, pam, pammm…
bai, frate, nu poate omu’ sa lase mancarea nesupravegheata nici 5 minute pe aici … 🙂
Pingback: Ton la gratar (via Zâna Eficienţei) | Ado Feck
Eu as manca peste non-stop, ca pisicile, asa ca reteta e trecuta la favorite. Mersi frumos.