Dupa ce, in zi de weekend, ne-am delectat cu niste sashimi de zile mari, am ramas cu o bucata orfana de ton rosu.  Cum suntem suflete milostive, am decis sa o transformam de urgenta in fel principal, sanatos si lejer.

Ingrediente

400g ton rosu, taiat in ‘cotlete’ groase de vreo 4 – 5 cm

3 linguri sos se soia

1 lingura sos chili

1 bucata de ghimbir proaspat, curatata de coaja si data pe razatoare

1 catel de usturoi tocat cat se poate de marunt

2 linguri suc de lime ori lamaie

1 lingura de miere

putin ulei vegetal, pentru uns

Intr-un castronel, amesteca toate ingredientele pentru marinata.  Pune bucatile de ton intr-un vas, toarna deasupra marinata, acopera si pune la frigider pentru cel putin 1/2 ora.

Daca intre timp te plictisesti (eu nu m-am plictisit, ca am facut tabouleh), poti sa mai amesteci de 2 – 3 ori in vas si sa intorci bucatile de peste.

A venit momentul adevarului – figura grea, muzica tace – cand trebuie sa pui pestele pe gratar (ori in tigaia de teflon).  Scoate pestele din marinata si zvanta-l cu niste hartie de bucatarie.  Unge-l foarte usor cu ulei si pune pe gratarul incins.  Sunt de notat doua chestiuni:

– tonul, chiar si fara marinata, se arde foarte repede, asa ca focul trebuie sa fie potrivit si timpul de frigere adecvat

– marinata cu sos de soia si miere nu usureaza lucrurile, pentru ca are si ea inclinatie spre a se carboniza de urgenta

In concluzie, stai cu ochii pe tigaie, intoarce pestele la fiecare 2 – 3 minute.  Daca il vrei mai raw (adica perfect fript la suprafata si foarte roz/rosu in interior), cateva minute pe fiecare parte sunt suficiente.  Asta e o tehnica aplicabila mai ales in cazul in care tonul e foarte proaspat.  Daca il preferi bine facut, timpul total de stat pe gratar trebuie sa fie de vreo 15 minute.

Acum aseaza-l in farfurii, picura deasupra inca putin sos chili, garniseste cu o felie zemoasa de lamaie si pune alaturi o portie zdravana de tabouleh.  Reteta de tabouleh in episodul urmator!

4 Comments

    • Zana Eficientei Reply

      bai, frate, nu poate omu’ sa lase mancarea nesupravegheata nici 5 minute pe aici … 🙂

  1. Pingback: Ton la gratar (via Zâna Eficienţei) | Ado Feck

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.