Afara-i frig, in casa nu e frig, dar la televizor sunt numai tampenii si asta imi scade, probabil, glicemia. Satula de dulciuri comerciale si de fructe exotice, ma decid ca e momentul pentru putin comfort food, pentru o reteta rapida si satioasa – genul de tort care se poate manca la fel de bine la un pranz simandicos, dar si la ora 2 noaptea, direct de pe platou, in bucatarie. E tortul de mere al bunica-mii si putine sunt lucrurile care imi plac mai mult pe lumea asta! Mmmmm, merele aurii, inconjurate de un caramel parfumat, blatul aproape invizibil, insiropat peste putinta, care ti se topeste in gura si aroma discreta de scortisoara….
Am incercat reteta asta in fel si chip, e o reteta ingaduitoare, care te lasa sa faci tot felul de experimente, fara prea mari sanse de a o rata. Singurul lucru important e ca fructele sa nu fie prea moi, prea zemoase. Poti folosi in locul merelor niste pere mai tari. In cazul perelor, am preferat alte arome: un praf de cardamom, un baton de scortisoara si niste star anise (un condiment oriental, care arata ca o mica floare lemnoasa) – inainte de a turna aluatul le-am scos pe ultimele doua din cratita, ca sa nu ne rupem dintii in ele. Am experimentat si cu o combinatie de smochine proaspete si mere mici, salbatice. Smochinele le tai in 4 si le asezi in cratita cu coaja in jos si semintele in sus – te porti frumos cu ele, caci sunt tare fragile. Ca se le impac, le-am stropit cu putin coniac inainte de a le da la cuptor!
Ingrediente:
Topping
4 – 5 mere potrivite (ionatanele romanesti sunt foarte bune)
200g zahar brun
150 g unt (sau margarina, dar caramelul nu e la fel de gustos)
Un praf de scortisoara (optional)
Aluat
5 linguri de faina alba
5 linguri de zahar brun
5 oua – separate in galbenusuri si albusuri
1 lingurita cu esenta de vanilie sau coaja rasa a unei lamai / portocale
Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius (pentru cuptor pe gaz, la 5).
Curata merele de coaja si de samburi, taie-le in opt. Pune o cratita cu fundul gros pe plita, la foc potrivit. Adauga untul si zaharul, lasa sa se topeasca si sa se caramelizeze usor. Rasuceste cu grija, cratita, astfel incat peretii sa se acopere cu untul topit. Aseaza merele in cratita, cu scobitura in sus, de jur imprejur, pana cand tot fundul vasului este acoperit. Presara cu scortisoara pulbere si da la cuptor pentru 20 de minute.
Intre timp, pregateste aluatul. Intr-un castron, amesteca galbenusurile, aromele (vanilia sau coaja de citrice) si zaharul pana cand acesta din urma s-a dizolvat complet, iar amestecul este cremos, galben palid si a crescut in volum (mixerul e perfect pt chestia asta). Separat, in alt castron, bate albusurile spuma. Acum, adauga pe rand, in crema de galbenusuri si zahar, cate o lingura de faina, urmata de o portie de spuma de albus. Ai grija sa amesteci usor, cu un tel, dinspre fund inspre suprafata, pentru ca albusul sa nu isi piarda din volum.
Dupa ce ai adaugat ultima portie de albus, iar aluatul este omogen si spumos, scoate din cuptor cratita cu merele. Toarna deasupra aluatul si da din nou la cuptor, pe raftul din mijloc, pentru vreo 40 de minute. Nu deschide usa cuptorului pana spre sfarsitul coptului. Incearca aluatul cu o scobitoare – trebuie sa iasa curata.
Cand tortul e gata, scoate-l din cuptor si lasa-l sa se racoreasa timp de 5 – 10 minute. Aseaza apoi peste cratita un platou suficient de mare si rastoarna cu grija. Daca vreo bucatica de mar caramelizat s-a desprins, nu-i nimic, potriveste-o la loc si toarna deasupra orice urma de sirop de zahar ramasa pe fundul vasului. Tortul e delicios atunci cand e servit caldut, cu cate o cupa de inghetata de vanilie sau rece, cu frisca batuta.