Nu puteam să las să treacă o zi atât de importantă pentru sfertul meu italienesc, fără să pregătesc o reţetă cu specific.
Aşa cum probabil v-aţi obişnuit, trec – din nou – printr-o perioadă în care fac o oarecare fixaţie pentru un ingredient. În cazul de faţă, este vorba despre kale – e plin sertarul de legume al frigiderului de frunzele astea. Într-un mod pervers, îmi imaginez că pot mânca aproximativ orice (paste, cârnaţi afumaţi, etc), dacă reţeta include şi nişte frunze sănătoase de kale. Fără să mă îngraş. Ce comică pot fi câteodată! Singurul regret şi singura limitare: kale nu pare că merge cu ciocolată. dar cine ştie, mai cercetez. Şi cum cavolo nero e soră bună cu această frunză, era de natura evidenţei că o voi include şi în reţeta festivă de astăzi. Andiamo! Forza!
Ingrediente
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 – 3 felii de prosciutto, tăiate în bucăţele
- 2 căţei de usturoi, tocaţi
- 1 legătură zdravănă de frunze de kale / cavolo nero, bine spălată, tăiată în fâşii subţiri
- 200g fusilli integrale
- 200ml sos de parte arrabiata (eu prefer Barilla, voi faceţi cum vreţi)
- sare, piper negru
- parmezan proaspăt ras
Mod de preparare
1. Pune pastele la fiert în multă apă clocotită, cu puţină sare. Dacă sunt integrale, 9 minute sunt suficiente ca să ajungă al dente.
2. Într-o cratiţă, pune la încins uleiul, pe foc potrivit. Adaugă usturoiul tocat şi bucăţile de prosciutto. Căleşte preţ de 1 minut, adaugă fâşiile de cavolo nero. Amestecă, asezoneaza, lasă să se înmoaie, apoi toarnă puţină apă în cratiţă, acoperă cu capacul şi găteşte la abur cam 5 minute. Vrei ca fâşiile de cavolo nero să fie pătrunse, însă nu pleoştite, aşadar să mai aibă ceva crunch în ele.
3. Între timp, pastele sunt probabil gata – scurge-le bine şi dă deoparte.
4. Ia capacul, amestecă din nou şi lasă să se evapore toată apa. Acum toarnă în cratiţă sosul arrabiata. Amestecă şi încălzeşte până aproape de fierbere. Pune paştele în cratiţă, amestecă, încălzeşte din nou.
5. Gata. Pune pe farfurii, presară parmigiano reggiano din belşug. Mănâncă.
Buon appetito e viva mamma Italia, că e generoasă şi ne dă mâncare bună!