Eu îi mai dau primăverii ăsteia încă o şansă şi gata. Că m-a înnebunit cu indecizia (aici, domnii ar sări şi ar adăuga tipic feminină, însă I beg to differ, că am văzut băieţi de mii de ori mai nehotărâţi decât fetele): ori ne lasă să scoatem la aerisit garderoba de vreme caldă, ori ne decontează cheltuielile cu ibuprofen şi antihistaminice. Ca să îi forţăm mâna, să povestim un pic despre ce vom purta în vara asta. Să revin la ce spuneam în episodul de anul trecut: nu putem purta chiar orice „se poartă”. Pentru că avem bun simţ, pentru că suntem realiste şi pentru că, după 40 de ani, nu tot ce zboară pe podiumurile prezentărilor de modă se mănâncă. Pentru că îngraşă in more ways than one.

Ca impresie generală, e o mare brambureală în moda acestui sezon. Am senzaţia că marii creatori, împunşi în coaste de investitorii lor, şi-au spus că e cazul să parieze pe mai mulţi cai în aceeaşi cursă. Adică unde vezi dungi, vezi şi suprapuneri de materiale transparente. Unde dai de paiete din anii ’80, dai şi de desene descinse din op art sau de flower power la pătrat. Imprimeurile florale se încaieră cu bulinele şi carourile, iar origami-ul se apucă să se amestece cu liniile desenate de Dior prin deceniul 5 al secolului trecut. E cazul să facem puţină ordine şi să înţelegem ce vom pune în valiză pentru vacanţele din această vară.

DANSUL CELOR 7 VOALURI

Unii îi zic peek a boo, alţii joc de transparenţe, însă eu voi merge pe formula din subtitlu, ca să înţelegem cu toţii că e vorba de o suprapunere de materiale mai mult sau mai puţin străvezii, menite să agite niţel imaginaţia privitorului. În moda de zi cu zi, la piaţă să la birou, mai uşurel cu acest pian pe scările blocului. Un top transparent peste un tricou cu jeans, o fustă de organza cu flori pe poale peste un jupon pastel. Seara, mai multă îndrăzneală, cu o rochie de voal peste un furou nude. Şi e destul.

KITTEN HEELS

Tocuri joase şi fine: nu puteam să nu le remarc şi să nu mă bucur că şi-au făcut, din nou apariţia. Când eşti sărită de 40, cari genţi de laptop ori alte sarsanale, ai (eventual) probleme cu spatele, e o veste foarte bună. Sandale, escarpins, botine sau pantofi trotteur – orice să fie, dar să fie cu kitten heel. Împreună cu platformele, încălţările acestea ne vor face vară frumoasă şi comodă. Dacă le doreşti mai fistichii (cu detalii florale, cu blană ori ciucuri de tot felul), atunci alătură-le unei ţinute simple, fără alte zorzoane.

ORIGAMI: PLIURI, CUTE ŞI ALTE CONSTRUCŢII

Că e big în Japan ştiam, dar acum e big peste tot. Origami-ul dă năvălă iar în modă şi transformă în adevărate edificii geometrice. Pare lipsit de confort, dar nu e. Căci toate aceste volute şi unghiuri sunt, de fapt, uşor de purtat, elegante şi foarte îngăduitoare cu micile defecte ale siluetei noastre. Nu e nevoie să îl imbraci din cap până în picioare – un top cu geometrii intreresante, o fustă mai „colţuroasă” sau o eşarfă transformată în bolero sunt de ajuns.

UNITED COLOURS OF SUMMER

Daţi-i bice cu culorile tari, că e momentul şi e cazul. Înconjurate de tot felul de ştiri alarmiste şi profeţii apocaliptice, avem dreptul la un plus de tonus cromatic. Purtaţi-le monobloc, fără alte adăugiri, în siluete simple şi fluide – rochiile şi topurile stil katfan sunt perfecte în acest scop. Verde smarald sau fluo, galben de soare, roz fuchsia şi albastru electric – toate merg. O singură atenţionare: când le purtaţi, ar fi de preferat să fiţi puţin bronzate, nu palid-pământii-cu-cearcăne-vineţii, ca după o zi lungă la birou.

YOU’RE IN THE ARMY NOW

Trump îl ameninţă pe băiatul cu freză bizară din Coreea de Nord, Putin încearcă să se încrunte la noi (deşi nu poate, că şi-a cam făcut botox), iar de zona Orientului Mijlociu să nu mai aducem vorba, că ne umflă plânsul. Era, aşadar, firesc să apară ceva mai mult khaki prin colecţiile de vară. Mie îmi place şi îmi stă bine. Mă face să mă simt ca un amestec între Amelia Earhart şi Ecaterina Teodoroiu. Îl prefer pentru pantaloni foarte largi şi short-uri comode, bluze de in şi sahariene strânse pe talie. Imprimeurile florale îl fac mai feminin, aşa că îl putem transforma în uniformă pentru contingentul nostru de cucoane mature şi pacifiste.

FLORI, GONGHIŢE ŞI CRUCIŢE

Gonghiţe şi cruciţe – aşa le spunea mama, când era copilă, cusăturilor populare. Sezonul ăsta vine cu un mix încântător şi ameţitor de flori vintage şi elemente etnice. Unii îi zic mix & match. Important de reţinut e că se poartă imprimeuri de tot felul, flori şi grafice îndrăzneţe, mai noi sau mai vechi. Eu, una, zic să fim cuminţi şi calme, să nu ne emoţionăm şi să le aruncăm cu ghiotura pe noi. Ceva flori pe îmbrăcăminte cu puţină grafică pe accesorii: ăsta cred că e secretul succesului. Că less is more, nu-i aşa?

ANII ’80: NE-AM TOT FERIT, PÂNĂ NE-AU NIMERIT

Nici nu scăpasem noi bine de trauma tinereţii noastre – umerii imenşi, părul ondulat permanent şi tapat, machiajul la care consumai un dermatograf în fiecare seară, colanţii din piele, paietele şi curelele cu ţinte – şi iar ??? Să fim însă nişte doamne stoice şi să luăm din trecutul nostru cu miros de fixativ şi parfum Charlie ce ne stă bine acum, la peste 40 de ani. O jachetă de pilot din „Top Gun” reinterpretată frumos? Da. Nişte colanţi de bună calitate, purtaţi cu un tricoul mai lung şi diafan? Merge. O rochie cu paiete, elegantă şi închisă la culoare? Se poate bifa. Am supravieţuit noi decadei ’90, cu bocanci, codiţe cu elastice colorate şi jachete din piele întoarsă beige, om trăi să retraversăm şi decada Top of the Pops, cu Laura Branigan, Bonnie Tyler şi veşnica Madonna pe locurile fruntaşe.

  

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.