Vine postul. Bine-mi pare. Însă, enumerând în gând gătelile de post consacrate, m-am cam dezumflat. Iar pilaf sârbesc? Iar mâncare de ştevie/urzici/spanac? Şi am zis să fac o schimbare radicală: mâncare de post chinezească! Am căutat şi iar am căutat şi, pentru că altă kale n-am găsit, am făcut experimentat cu ciuperci cu ştevie, ghimbir şi sos de soia. (va să zică, nu aveam frunze de kale şi am folosit, în reţeta asta, ştevie neaoşă).

INGREDIENTE

1 lingură de ulei de floarea soarelui

6 fire de ceapă verde, tocate – cozile păstrate pentru decorul final

4 fire de usturoi verde, tocate

1 ardei iute roşu, curăţat de coadă, fibrele albe şi seminţe, apoi tot mărunt tocat

1 bucată de ghimbir cam de 3 cm, curăţată de coajă şi tocată mărunt

350g ciuperci champignon brune, curăţate şi tăiate în patru

2 legături de ştevie, bine spălate, curăţate de cozile fibroase şi tăiate fâşii

1 ceşcuţă sos de soia

1 linguriţă făină de orez

2 ceşcuţe cu apă

1/2 linguriţă zahăr brun

piper negru, după gust

MOD DE PREPARARE

Pune uleiul la încins într-o tigaie de teflon / ceramică încăpătoare, pe foc potrivit.

Adaugă usturoiul verde tocat, ghimbirul şi ardeiul iute roşu. Lasă să se înmoaie preţ de câteva minute.

Pune la călit şi ceapă verde tocată şi mai lasă pe foc încă 2 minute.

Vine rândul ciupercilor să se rumenească – aruncă-le şi pe ele în tigaie şi măreşte flacără, ca să nu apuce să îşi lase apă.

După 4 – 5 minute, adaugă fâşiile de ştevie, amestecă bine. Toarnă în tigaie sosul de soia, continuă fierberea 1 minut. Adaugă 1 ceşcuţă cu apă şi zahărul brun, micşorează flacăra la potrivit şi lasă să fiarbă totul 5 minute.

Dizolvă făina de orez în restul de apă, toarnă peste amestecul de ciuperci şi ştevie, amestecă şi lasă să fremete până când sosul s-a îngroşat.

Asezonează cu piper negru, dă deoparte de pe foc, pune într-un castron, decorează cu cozile de ceapă verde tocate şi serveşte fierbinte, lângă un bol aburind de orez fiert.

Să înceapă postul, eu ştiu care îmi e kalea!

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.