Preambul
Anul trecut, cam pe vremea aceasta, mă aflam în plină frenezie a organizării unei nunţi. Propria mea nuntă. Uitându-mă în urmă, sunt lucruri de care aş fi preferat să se ocupe un profesionist, însă – una peste alta – mă bucur că am procedat aşa. Rezultatul m-a surprins până şi pe mine. Dacă iau în considerare reacţiile celor care au fost alături de noi, amintirile şi, cel mai important, felul în care ne-am simţit noi, cuplul de însurăţei, se pare că am reuşit combinaţia perfectă de ceremonie memorabilă şi de petrecere nemaipomenită, alături de cei dragi.
De aceea şi pentru că sezonul de nunţi al lui 2016 e în plină desfăşurare, m-am gândit că am de împărţit puţină înţelepciune miresească domnişoarelor şi doamnelor care sunt pe cale să facă acest pas. Nu voi vorbi despre momentele de entuziasm iresponsabil, despre crizele de nervi ori despre permanenta regăsire a sentimentului de sărbătoare pe care le încearcă orice bride-to-be. Voi vorbi strict despre idei, experienţe şi chestiuni foarte pământene, care ţin, în primul rând, de lucrurile care alcătuiesc mireasa (aproape) perfectă.
Rochia de mireasă: ai visat la ea de când erai mică. Ai căutat-o, fără să îţi dai seama, în paginile revistelor, în filmele romantice, în fotografiile altora. Acum a venit momentul să o găseşti cu adevărat. Cum faci ca rochia TA să fie aşa cum ai dorit-o? Uite câţiva paşi ai procesului pe care te sfătuiesc să îl parcurgi, pentru ca nu doar momentul nunţii, ci şi ceea ce rămâne în urmă (poze, filme, cont în bancă) să fie cu happy end.
Bugetul
Am preferat să încep cu acest subiect, chiar dacă poate părea meschin. Este, însă, foarte adevărat: vei avea un buget limitat pentru rochia de mireasă. Asta, bineînţeles, dacă nu eşti fiică de oligarh rus sau vedetă la Hollywood. Ştiu că nu îţi face neapărat plăcere să auzi acest lucru, dar o nuntă e un eveniment costisitor, iar rochia e numai unul dintre multele lui costuri!
- Atunci când estimezi bugetul maxim pentru rochie, nu uita că trebuie să incluzi şi costul accesoriilor (parură, voal, bijuterii, lenjerie, pantofi şi buchet), precum şi pe cel al eventualelor modificări ce trebuie aduse rochiei pentru a-ţi veni ca turnată. Aşadar, cu toată briza romantică din mintea ta, fii realistă. Decide asupra unei sume şi rămâi statornică acesteia. Viaţa continuă şi după nuntă, iar o cheltuială nebunească te va lăsa, chiar dacă nu vei recunoaşte, nu doar cu regrete, ci şi cu o gaură în buzunar.
- Mai mult decât atât, bugetul pentru rochia miresei trebuie să fie echilibrat cu cel pentru costumul şi accesoriile mirelui – în fond şi la urma urmei, porniţi împreună într-o cursă lungă, ca parteneri egali. Şi nu e doar nunta ta (deşi, uneori, s-ar putea crede asta, la cât de insuportabilă poate deveni o mireasă).
- Odată stabilit respectivul buget, cum spuneam, stick to it! Alege acele magazine sau site-uri care oferă rochii pe măsura sumei de care dispui. Discută cu designeri locali – vei fi surprinsă de ofertă extrem de diversă şi de calitatea excepţională a creaţiilor acestora. Lucrând cu un atelier sau un creator român, vei avea o rochie sur mesure, unică şi inspirată de orice design, oricât de extravagant. (Rochia mea de ceremonie a fost realizată de Parlor, iar cea de petrecere a fost, de fapt, un deux pieces de seară, de la Max Mara. De ce am ales să am două ţinute? Pentru că era vara, cald, ceremonia s-a ţinut afară, iar petrecerea în interior. Voiam să mă simt în largul meu, să dansez şi să mă distrez împreună cu familia şi prietenii, nu să stau ţeapănă, ţinându-mi respiraţia într-un corset incomod, în mijlocul vreunei crinoline imense din tulle. Chiar şi aşa, cu două ţinute diferite, am reuşit să rămân în limitele sumei stabilite iniţial.)
- Dacă ai suficient timp până la nuntă, urmăreşte reducerile şi ofertele – fă-ţi o listă de bookmarks cu magazinele online care te interesează, abonează-te la newsletter, dă like paginilor de Facebook sau contactează-i pe mail şi roagă-i să te anunţe atunci când au promoţii şi discounturi.
- Vizitează saloanele şi expoziţiile dedicate nunţilor – multe ateliere şi magazine au oferte speciale cu acest prilej, mai ales atunci când cumperi un model standard, fără modificări.
- Nu te jena şi întreabă de rochiile rămase din colecţia trecută – să fim serioase, nimeni nu va ştii că e vorba despre un model din anul anterior, iar tu vei arăta superb la un cost care poate fi cu pana la 30% mai mic faţă de cel al rochiilor din colecţia curentă.
- Întrebarea moarte n-are, aşa că nu te sfii să afli dacă parura şi/sau voalul pot fi incluse în preţul rochiei.
- Ca regulă generală, pentru a limita costurile, evită rochiile cu broderii bogate şi delicate, cu aplicaţii de cristale sau de perle şi dantela lucrată manual.
- Chiar dacă modelul care te inspiră are nenumărate detalii, poţi cere creatorului să le restrângă pe anumite porţiuni, cum ar fi corsajul ori poalele. Poţi obţine acelaşi efect dramatic prin diferite tehnici de lucru, cum ar fi froncé-urile, plis-urile, suprapunerea de texturi diferite etc.
- Costul poate creşte în funcţie de cât de voluminoasă este rochia – o rochie de prinţesă, cu fusta extrem de bogată, din metri şi metri de duchesse sau organza, poate ajunge să coste dublu faţă de o rochie cu tăietură dreaptă sau uşor evazată, din aceleaşi materiale.
- Şi, dacă tot vorbim despre ţesături, învaţă tot ce e de ştiut despre acestea – tehnologia actuală permite obţinerea aceluiaşi aspect la costuri rezonabile, pentru materiale în amestec. În varianta mătase naturală, chiffon-ul şi taftaua sunt variante nu doar înţelepte, dar şi foarte frumoase.
- Alte soluţii ‘economice’: refă şi poartă rochia de mireasă a mamei tale (dacă a păstrat-o, îţi place şi e în stare perfectă) sau închiriază o rochie, dintr-un magazin care oferă un astfel de serviciu.
- Gândeşte nonconformist! (O recunosc: am flirtat, pentru o bună bucată de vreme, cu ideea de a purta pantaloni la nuntă. M-am gândit la tot felul de tunici orientale, la un kaftan, ba chiar şi la un smoking alb. Am renunţat.) Dacă silueta ţi-o permite, poţi îndrăzni orice, aşa că nu rămâne închisă în tiparele convenţionalului. Astfel de ţinute originale au, mai mereu, un cost mai scăzut decât o rochie de mireasă tradiţională.
- Nu în ultimul rând, interesează-te care sunt detaliile financiare ale procesului de cumpărare. În câte tranşe trebuie plătită rochia şi când, câte probe şi ce modificări sunt incluse în preţ, ce se întâmplă dacă te răzgândeşti şi dacă există posibilitatea de a-ţi vinde sau transforma rochia, după nuntă.
Tipul de ceremonie şi de nuntă
Ai stabilit bugetul. Acum e momentul să iei în considerare tipul de nuntă pe care îl vei avea.
- Location, location, location! O rochie pentru o nuntă pe plajă sau în aer liber vă arăta cu totul altfel decât una pentru o ceremonie fastuoasă, într-un restaurant de lux. Materialele, croiul, detaliile – totul diferă.
- Ţine cont de tipul de ceremonie. Pe timpul ceremoniei religioase, va trebui să fii mai acoperită, aşa că o rochie decoltată trebuie să poată fi completată de accesorii corespunzătoare (o jachetă, un bolero, un şal, un voal lung). Vedem deseori, din păcate, rochii de mireasă deplasate pentru astfel de circumstanţe. Ca să înţelegi unde e limita, gândeşte-te că la nuntă vor asista şi membri mai vârstnici, conservatori ai familiei,dar şi că la pozele de la nuntă se vor uita, cândva, progeniturile tale.
- Ia în considerare sezonul în care are loc nunta. Pentru primăvară – vară se potrivesc rochiile din chiffon, mătase, voal, dantelă, iar pentru toamnă – iarnă cele din tafta, brocat, catifea)
- Cum vrea EL să se îmbrace? Sunteţi un cuplu şi trebuie să arătaţi bine împreună, la nuntă şi în memento-urile acesteia. Dacă viitorul tău soţ este un tip relaxat, care vrea să se încalţe cu pantofi sport şi să nu poarte sacou, tu vei arăta absolut deplasat, alături de el, într-o rochie supradimensionată, ornată ca un tort. Consultaţi-vă şi, chiar dacă nu îi arăţi rochia propriu-zisă, descrie-i intenţiile tale. Nu de alta, dar ar fi grozav dacă şi lui i-ar plăcea cum arată mireasa.
Cine eşti şi cum arăţi?
Poate că acestea sunt întrebările cele mai importante pe care trebuie să ţi le pui. Fă un exerciţiu de imaginaţie. Ce spun eu aici? Fă nenumărate exerciţii de imaginaţie!
- Proiectează-ţi, cu ochii închişi, filmul nunţii. Cum te vezi? Cum te simţi? Închipuie-ţi că treci, pas cu pas prin toate momentele ceremoniei şi petrecerii. E foarte, foarte important ca în toate aceste clipe să te poţi concentra pe tine, pe voi doi şi pe ceea ce simţi, nu pe faptul că trena s-a şifonat în maşină sau că breteaua de pe umăr îţi tot alunecă. Este esenţial să te mişti şi să respiri în voie, nu să ai impresia ridicolă că vei intra în criză de apnee ori că vei cădea în nas, dacă te calci pe poalele prea lungi.
- Chiar dacă rochia de mireasă pare să te transforme într-o creatură de vis, vei fi tot tu aceea. Nu fă compromisuri, doar pentru că a zis X că e mai bine ori că se poartă. Gândeşte-te la hainele pe care le porţi în mod curent şi despre care ştii că te avantajează. Inspiră-te din linia lor.
- În cazul în care eşti conştientă că nu îţi place să-ţi expui braţele, nu alege o rochie fără mâneci.
- Dacă eşti mignonă, orientează-te către rochii cu talie înaltă, stil empire, care alungesc partea inferioară a corpului. Alege detalii discrete, în special pe porţiunea superioară (bust, decolteu) şi evită volane şi crinoline, care vor crea senzaţia că te îneci şi dispari în propria rochie.
- Ai o siluetă în formă de pară? Ar fi bine să renunţi la rochia strâmtă de sus până jos, tip sirenă. Preferă croiul cu tăietură în A, care marchează talia, dar nu accentuează şoldurile. Foloseşte materialele fluide, care par să plutească în jurul tău.
- Dacă ai trecut de 40 de ani, nu te îmbrăca cu o rochie supermini, chiar dacă arăţi ca Jerry Hall. Până şi ea a renuntat la asa ceva, la recenta nunta cu Rupert Murdoch. Nu uita că eşti o femeie matură, care ştie exact ce îi place şi ce o pune in valoare. În plus, nu mai eşti constrânsă de tiparele care se aplică unei blushing bride.
- Gândeşte-te la felul tău de a fi, la lucrurile pe care îţi place să le faci la orice petrecere sau eveniment care nu te are în centrul său. Pentru o nuntă la care dansezi şi te distrezi ca la carte, ai face bine să te gândeşti la o rochie confortabilă, lejeră.
Probele: adevărata cheie a succesului
Crede-mă: probele, atât cele dinainte de a găsi rochia perfectă, cât şi cele pentru ajustarea rochiei sunt cheia succesului. Iată regulile jocului :
- Înainte de a porni la cumpărături, decupează din revistele pozele cu rochii care îţi plac. Fă un dosar ordonat. Acelaşi lucru în computer sau telefon. Grupează rochiile pe tipuri de siluetă şi/sau pe materiale / detalii. Selectează, până când vei ajunge la cele câteva modele “de aur”, pe care le consideri esenţiale. Acest lucru va uşura munca personalului din magazine şi va scurta timpul pe care îl petreci la cumpărături
- Nu alege singură. Ia cu tine o persoană de încredere (mama, sora, prietena cea mai bună) despre care eşti sigură că e 100% sinceră, atunci când vine vorba despre felul în care arăţi. (Pe mine, domnişoarele de onoare m-au ajutat extrem de mult – le datorez nişte mâneci trei sferturi superbe şi un decolteu elegant). Nu lua, însă, prea multă lume cu tine – “asistenţii” vor sfârşi prin a nu fi de acord între ei, iar tu te vei enerva!
- Roagă – le pe cele care merg cu tine să îţi facă câte o poză în rochiile care ţi se par potrivite (dacă politica respectivului magazin / atelier o permite – întreabă acest lucru înainte de probă!). Mergi acasă cu pozele, priveşte-te şi gândeşte-te.
- Încă de la începutul probei, anunţă persoana din magazin care te asistă cât este bugetul maxim pe care eşti dispusă să îl cheltui. Vei economisi timp: nu îţi vor fi prezentate rochii mult mai scumpe, la care vei visa fara speranta.
- În ziua în care mergi la cumpărături, ia cu tine o „trusă de probă” compusă din: pantofi cu toc de aceeaşi înălţime cu cei pe intenţionezi să îi porţi la nuntă, lenjerie potrivita, de culoarea pielii.
- Probează mai multe siluete şi stiluri – nu ştii niciodată ce surpriza poţi avea. Nu exagera! Nu vrei să pleci ameţită din magazin.
- Mergi în magazine/ateliere în prima parte a zilei. E mai puţin aglomerat, iar tu eşti mai energică şi mai plină de entuziasm, nu obosită şi uşor isterică, după o zi de muncă.
- Verifică întotdeauna cum arăţi din spate – invitaţii tăi te vor vedea de multe ori din acest unghi.
- Odată ce ai găsit rochia dorită, probeaz-o cu o parură şi un voal din magazin pentru a-ţi face o idee despre look-ul complet. Nu e nevoie să le cumperi pe acelea.
- Factorul timp este esenţial – pentru o rochie făcută special pentru tine, ai nevoie de 6 luni, pentru ca ea să fie gata fără emoţii. Pentru una de-a gata, la care va fi nevoie de 1-2 probe pentru modificări, 2 – 3 luni înainte de nuntă sunt suficiente.
- Nu te machia atunci când mergi la probă – rişti ca fondul de ten să treacă pe rochiile probate.
- Dacă e posibil, atunci când pleci din magazin, cere o mostră din materialul rochiei alese – vei avea nevoie de ea pentru a alege restul ţinutei.
Orice s-ar întâmpla, nu uita că e un moment memorabil şi eşti îndreptăţită să îţi facă plăcere! Bucură-te, râzi, plângi, foloseşte timpul petrecut în căutarea rochiei perfecte ca pe un interludiu preţios alături de mama ta, de sora ta ori de cele mai bune prietene. Păstrează-ţi umorul, nu te încrâncena şi trage adânc aer în piept, de câte ori simţi că e o căutare fără sfârşit sau că emoţiile te copleşesc. Succes!
(În episodul II, despre parura şi voalul de mireasă).