Am o problema cu cantarul. Sau are el o problema cu mine. Am senzatia ca face tot felul de figuri cand pasesc pe el. Mai intai, se preface politicos si isi ingaduie sa afiseze pe display un ‘Hello!’ din varful buzelor. Dupa care – va jur – am senzatia ca ofteaza apasat, ca si cum s-ar fi urcat pe el o turma de elefanti.
Imi aduce aminte de o intamplare de pe vremuri, de la Costinesti. Ii mai tineti minte pe nenea aia care stateau pe faleza cu un cantar si iti luau 50 de bani ca sa te deprimi afland cat ai pus pe tine in vacanta? Ei bine, un astfel de nene era prins tare intr-o conversatie cu vecinul de la taraba cu pasarele fluieratoare din lut pictat. Si cum statea omul de vorba, vine o turista cam redegista de fel si cam babana de statura. Neavand ea habar ca in Romania cantaritul e treaba cu dichis, care se face contra cost, se azvarle pe cantar. Chicoteste ea ce chicoteste cu prietenele la fel de blonde si neepilate pe gambe, cand proprietarul cantarului intoarce privirea spre ea, o masoara oripilat din glezne pana in crestet. Ajung ei ochi in ochi si omul cu cantarul ii striga cu o voce sfasietoare: ‘Da-tiii joooooos!’ Ei bine, cam asa ii vine si cantarului meu sa geama, mai ales de cand m-am intors din excursia cretana.
Ce sa fac? N-am incotro, m-am apucat sa-mi rasfoiesc retetele mai vechi, ca sa pun de o dieta mai sanatoasa si hipocalorica. Asa am dat peste supa asta de dovlecei, pe care v-o propun – e excelenta pe caldurile astea lesinatoare.
Ingrediente
5 fire de ceapa verde, curatate si tocate
2 catzei de usturoi, tocati
5 dovlecei potriviti, curatati partial de coaja, ‘tunsi’ la capete si taiati in bucati potrivite
2 – 3 linguri de ulei de masline sau de floarea-soarelui
1 cub de supa de legume (optional, ca stiu ca unii stramba din nas la astfel de adaugiri)
1 – 1.5 l apa ( in functie de cat de groasa vrei sa fie supa)
1 lingurita curry iute
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita mirodenii orientale (asta e un amestec cu cumin, scortisoara, cardamom) – daca nu ai turmeric sau ‘mirodenii orientale’, te rezumi la 1 lingura de curry
arpagic verde tocat si iaurt pentru servit
Pui la incins uleiul intr-o oala, pe foc potrivit. Adaugi ceapa pentru cateva minute, apoi usturoiul, sa se inabuse. Pui mirodeniile, amesteci bine si mai lasi pret de 1 minut. Acum e randul dovleceilor – amesteca-i bine cu restul ingredientelor si lasa-i sa se caleasca putintel.
Toarna apa, pune cubul de supa faramitzat, asezoneaza cu sare si lasa sa fiarba sub capac, la foc mediu, cam 20 de minute. Ia de pe foc si lasa sa se racoreasca. Toarna in blender si da-i cateva ture, pana cand obtii consistenta dorita. Toarna la loc in oala si adauga arpagicul verde tocat. Eu o servesc rece, cu putin iaurt sau cu lamaie.
4 Comments
Fee draga, ce e aia arpagic verde? habar n-am ce spui tu aicea.
Vera, este vorba despre ciboulette, ca nu stiu cum palaria mea sa ii spun altfel in limba materna 🙂 Daca tu stii, spune-ne rogu-te 🙂
Nu stiu, dar nu e arpagic verde. Si nu cred ca are nume in romana, sau or sti tzaranii mai in virsta.
Si, va rog, de unde iei sibuleta?
Sibuleta iau de pe terasa, ca am carat-o dupa mine din gradina cea mare. Iar in gradina o adusesem de pe alta terasa, ca e planta teapana si nu mai scapi de ea. Iar pe cea terasa dintai o facusem din seminte. 🙂