Nu s-a gasit inca nimeni hiper politically correct care sa atraga atentia asupra denumirii de ‘negresa’ (caci asta e, pana la urma urmei, o brownie)?  Ma rog, eu o sa va povestec despre brownie, asa, ca masura de precautie.

Brownie imi este, cum sa spun, prietena foarte apropiata.  Ma intalnesc cu ea in special noaptea, in bucatarie, sa facem prostii.  Mai exact, eu fac prostii, iar ea dispare incet-incet de pe platoul unde statea fudula, pana nu demult. Imi place Brownie pentru ca e plina de contradictii – pe dinafara pare modesta, cuminte si scortoasa.  S-o pudra ea cu zahar, sa dea impresia de respectabilitate, dar nu ii reuseste – v-o spun eu, e vicious.  Pana la urma, sapand cu lingurita, tot ajungi la miezul problemei.  Miez care e moale, onctuos si presarat cu nuci.

Reteta de mai jos am gasit-o pe bbcgoodfood.com si am mai ajustat-o pe ici, pe colo, dupa gustul meu.  Imi place pentru ca e o ditamai prajitura, rotunda si delicioasa, din care iti poti taia o felie cat vrei tu de mare!  Voila.  Acum ca mi-am marturisit public pacatul, sa trecem la proba practica.

Ingrediente

175g unt fara sare si putin in plus, pentru uns forma

225g ciocolata amaruie (de calitate!), rupta in bucatele

200g zahar tos

3 oua de marime medie, albusurile separate de galbenusuri

65g  faina

50 g nuci (pecan, daca se poate), taiate in bucati

1 pumn de stafide (optional) – asta e contributia mea. Stafidele le inmoi in apa calda, in care picur ceva alcool (coniac, rom, whisky, cointreau), apoi le storc in mana si le adaug in compozitie la momentul oportun.

Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.  Unge cu unt o forma rotunda, cu diametru de 20 – 25 cm si tapeteaza cu hartie de copt.  Observatie: aici folosesc o forma din cele cu arc, la care partea laterala se desprinde usor si fara aventuri la finalul coacerii.

Pune 175g bucatele de ciocolata plus untul si zaharul intr-o craticioara cu fund gros.  Da la foc mic – lasa sa se topeasca totul,amestecand din cand in cand, pana cand obtii o crema omogena.  Da deoparte si lasa sa se racoreasca.

Adauga galbenusurile, pe rand, in amestecul de ciocolata racorit, apoi faina cernuta, nucile tocate, stafidele bine stoarse si restul de bucatele de ciocolata.

Bate albusurile spuma, dar nu atat de tare ca pentru bezele.  Apoi amesteca-le delicat, cu atentie, in compozitia de mai sus.  Toarna in forma si da la copt ( in mijlocul cuptorului) timp de 35 – 40 de minute, pana cand la suprafata s-a format o crusta frumoasa.  Lasa sa se racoreasca, desprinde de jur imprejur cu lama unui cutit si scoate din forma.  Pudreaza cu zahar si serveste cu inghetata de vanilie sau frisca batuta.

 

Write A Comment