Couscous-ul israelian  – cunoscut si sub numele de ‘ptitim‘ e veriga de legatura intre couscous-ul traditional si pastele italienesti.  Va sa zica, e facut din grau si a aparut in forma actuala in perioada de austeritate a Israelului, imediat dupa 1948, ca un inlocuitor al orezului.  In Israel, i se mai spune si ‘orezul lui Ben Gurion’ pentru ca a fost lansat pe piata de catre compania Osem in urma cererii expres a Primului Ministru.

Eu l-am gasit in Romania la megaimage si il folosesc ca substitut pentru paste si orez, in diferite garnituri si salate.  De data asta, am prelucrat usor o reteta de-a Giadei De Laurentiis, intr-o combinatie foarte interesanta cu ierburi, seminte si fructe uscate.

Cu alte ocazii, poti incerca o combinatie cu ceapa verde, feta si seminte de pin sau una cu legume (vinete, rosii, dovlecei) feliate si fripte pe gratar, plus ceva usturoi.  Pe masura ce trece vara, promit sa va tin la curent si cu aceste retete.

Ingrediente

2 linguri de ulei de masline

2 cesti de ptitim (couscous israelian)

4 cesti de supa limpede de pui (va sa zica aprox. 500 ml apa + 1 cub knorr de pui)

1 pumn de patrunjel verde tocat

1, 5 linguri  frunze de rozmarin proaspat, tocat

1 lingurita frunze de cimbrisor, tocate

1 ceasca de merisoare (cranberries) uscate

1/2 ceasca seminte de floarea soarelui, decojite, nesarate (sau seminte de pin sau migdale feliate)

Pentru sos:

2 linguri ulei de masline

2 linguri otet de mere

2 linguri sirop de artar

sare, piper negru, chilli

Intr-o tigaie mica, pune semintele la prajit, la foc potrivit.  Stai cu ochii pe ele si amesteca in continuu, caci se pot arde imediat.  Cand au devenit aurii si miros de te innebunesc, da-le deoparte, sa se racoreasca.

Acum ia o craticioara si pune la incins cele 2 linguri de ulei – adauga couscous-ul si lasa 2 – 3 minute sa se rumeneasca.  Toarna deasupra supa de pui si pune sa fiarba, la foc mic, cam 12 minute, pana cand tot lichidul e absorbit si pastele sunt gata.  Daca mai e nevoie, mai poti adauga apa fiarta, putin cate putin.

In ultimele cateva minute, adauga merisoarele uscate, sa se rehidrateze.  Amesteca bine si ia de pe foc – e timpul sa se racoreasca putin.

Pregateste sosul, amestecand toate ingredientele ca pentru vinaigrette.  Pune couscous-ul caldut intr-un castron, amesteca ierburile tocate si semintele, apoi adauga sosul si mai amesteca o tura.  Combinatia e delicioasa – dulce-acrisoara, parfumata si usor crocanta.

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.