Acum câteva zile, în faţa oglinzii, mi-am pus, pentru prima oară, câteva întrebări. De ce naiba mă fardez? Care e rezultatul pe care îl urmăresc? Reuşesc, cu rutina pe care mi-am construit-o, să obţin acel rezultat? Într-o lume peste care aparenţa tinereţii veşnice este împărăteasa şi în care peste 450 de miliarde de dolari (aţi citit bine, cam cât PIB-ul Norvegiei acum câţiva ani) sunt cheltuite anual pe produse cosmetice, care mai este sensul şi scopul acestui ritual pe care îl practicăm în fiecare zi?
Poate că sună a filozofie de duzină, însă pentru noi, femeile mature, acest scop devine cel puţin la fel de important ca şi căile prin care îl atingem. Machiajul, pentru acelea care au trecut de „o anumită vârstă” (mă prăpădesc de râs când aud formula asta), e o temă care a ocupat deja prea multe coperţi de revistă, pagini de blog şi minute de emisiune televizată. Aşa superficial cum este, subiectul pare inepuizabil. Nu doar din cauza mereu schimbătoarelor trend-uri ori pentru că noile tehnologii fac – slavă Domnului! – produsele de machiaj mereu mai performante şi complexe. Ci în special pentru că  beneficiarele, s-au schimbat şi continuă să se schimbe.
Să ne gândim un pic la noi, cucoanele de 50 de ani. Majoritatea suntem active, avem un program încărcat şi agende pline. Tot mai multe dintre noi fac sport sau au hobby-uri pe care şi le cultivă în timpul liber. Zilele ne sunt prea scurte şi presupun treceri rapide, uneori neprevăzute, de la un tip de activitate la altul. Anecdotele cu soţia pe care soţul o aşteaptă ore întregi, ca să se pregătească pentru o ieşire în oraş, şi-au pierdut nu doar hazul, ci şi actualitatea.
Aşadar, care e tipul de machiaj de care avem nevoie şi care ne poate satisface atât feminitatea, cât şi spiritul practic? Am prietene extrem de talentate, care sunt în stare, cu viteză şi precizie de ninja, să îşi aplice un machiaj aproape profesionist. Nu sunt multe. Cunosc însă nenumărate femei de vârsta mea, care şi-au dezvoltat o varianta prescurtată de ritual de înfrumuseţare. Ritual pe care, la nevoie, îl pot executa în timp ce îşi beau cafeaua, vorbesc la telefon şi îşi pregătesc geanta pentru birou.
Dincolo de nuanţele care se vor purta în toamna asta şi de cel mai nou şi revoluţionar aplicator de fond de ten, care sunt regulile de bun simţ pentru un machiaj reuşit? Din proprie experienţă şi după ce am parcurs doar o parte dintre multele spuse sau scrise în legătură cu subiectul, iată care sunt ideile principale:

Degeaba e tencuiala bine făcută, cu produse de calitate, dacă zidăria e crăpată

Cu alte cuvinte, degeaba aplici makeup-ul cu mistria sau cu măiestria lui Da Vinci, dacă tenul e deshidratat, lipsit de elasticitate şi de luminozitate. Demachiază-te cu sfinţenie, în fiecare seară. Nu glumesc, asta nu e de la rubrica „liber alese”, ci la „figuri impuse”. Investeşte mai degrabă în creme şi serum-uri de firmă, decât în rimelul cel mai scump. Nu le păstra doar pentru impresie artistică pe etajera din baie, ci foloseşte-le disciplinat, în cantităţile şi cu frecvenţa indicate în prospect sau pe ambalaj.
Masează tenul zilnic, chiar şi pentru câteva minute. Exfoliaza-l de două ori pe săptămână, pentru că – la vârsta noastră – procesul de reînnoire celulară încetineşte şi celulele moarte se acumulează mai dihai la suprafaţa pielii. Nu am să fiu ipocrită şi să ocolesc discuţia despre botox şi fillere. Dacă ai un medic bun şi talentat (da, e nevoie de talent şi de viziune ca să nu iasă din cabinet, pe bandă rulantă, aceleaşi feţe de cucoane mirate şi încremenite), apelează la el, cu măsură şi cu discreţie.
Înainte de machiaj, dacă dispui de timpul necesar, aplică un primer, care uniformizează tenul, îl luminează şi, nu în ultimul rând, face machiajul să reziste un timp mai îndelungat. Dacă te interesează o zonă anume, nu uita că există primere specifice pentru pleoape, pentru buze şi pentru ten.

Sprâncene, sprâncene, sprâncene!

Aş mai scrie cuvântul ăsta de vreo douazeci de ori, ca să ne intre bine în cap. Chiar şi la tinereţe, forma, culoarea şi desimea sprâncenelor construiesc o ramă de expresie, un cadru pentru restul trăsăturilor noastre. Pentru o femeie pricepută, o ridicare de sprânceană poate fi o armă redutabilă. Pe măsură ce anii trec, întreaga noastră fizionomie se decolorează, iar firele din sprâncene albesc, se subţiază şi se răresc (în special spre coada sprâncenei). Aşa că vă conjur să nu le neglijaţi.
Ar fi de preferat să nu faceţi experimente dezastruoase acasă, ci să vă daţi pe mâna unui profesionist, când vine vorba de pensatul şi de vopsirea lor. Pentru întreţinere şi machiaj, aveţi la dispoziţie creioane, pudre şi geluri fixatoare, care corectează forma şi umplu golurile.

Câteva sugestii practice:

  • Pentru vopsit, alege doar tonuri reci, fără roşu în ele;
  • Dacă te vopseşti sau ai şuviţe, culoarea sprâncenelor trebuie să fie apropiată de nuanţa naturală a părului;
  • Faţa noastră e asimetrică de la Mama Natură, aşa că sprâncenele nu sunt identice – nu încerca să le faci să arate aşa!;
  • Nu smulge firele albe din sprâncene! Vopseşte-le.
  • Dacă vrei să faci câteva mici retuşuri periodice acasă, foloseşte o pensetă de calitate, curată, dezinfectată şi cu capete ascuţite.
  • Când îţi fardezi sprâncenele, începe din centru şi avansează spre extremităţi.
  • Nu mă omor după sprâncenele tatuate, sunt rare cele reuşite, însă microblading-ul pare să fie o opţiune promiţătoare, pe termen lung. Ca şi pentru pensat, alege un specialist reputat, cu referinţe serioase.

Interzis la sclipici!

În viaţa oricărei femei, vine un moment în care trebuie să arunce la coş orice produs de machiaj cu sclipici. Faptul că „se poartă” e irelevant. Poate că sclipiciul o fi funcţionat când aveai 20 de ani şi erai cea mai tare dancing queen din discotecă de la Costineşti, dar acum nu va face decât să pună reflectorul pe cele mai fine riduri şi să atragă o atenţie nedorită asupra zonelor mai „creponate” de pe faţă sau de pe gât. De preferat, produsele uşor satinate ori cu un luciu subtil, pentru pleoape, pentru buze sau chiar şi atunci când vine vorba despre iluminatoarele de ten şi pudrele bronzante.

Nu liniilor agresive!

Tot ce e drept, angular sau foarte bine definit te îmbătrâneşte. Blend, blend şi iar blend! zice o vorbă binecunoscută printre artiştii machiajului. Adică lucrează atent, cu pensulele şi aplicatoarele potrivite, din burete sau silicon, pentru ca delimitările între produse şi nuanţe să fie difuze, estompate. Aplică, la început, cantităţi mici de produs, priveşte rezultatul, apoi, dacă mai e necesar, adaugă puţin câte puţin din respectivul produs.
Nu contura ochii pe interior, cu creion – chiar dacă ai făcut-o în trecut şi ţi-a plăcut, e cazul să renunţi, căci ochii vor părea mai mici şi mai apropiaţi. Conturează delicat, cu un creion moale, la baza şi în exteriorul genelor, apoi estompează cu un fard pudră în aceeaşi nuanţă. Rezultatul final, că este vorba despre conturul ochilor, al buzelor,  despre pudre bronzante sau farduri care sculptează figura, trebuie să fie natural şi armonios.

Investeşte într-o oglindă măritoare

Că ne place ori nu, multe dintre noi purtăm deja ochelari. Fără ei pe nas, machiajul e un fel de tir cu arcul în beznă. Fiindcă e dificil să te fardezi cu ochelarii pe nas, cumpără o oglindă măritoare. Pe măsură ce aplici makeup-ul şi mai ales la final, priveşte-te bine, din toate unghiurile. Vezi dacă nu au rămas linii de delimitare a fondului de ten spre gât sau spre urechi, verifică dacă rujul nu s-a întins în ridurile din jurul buzelor şi dacă fardul de pleoape nu s-a strâns în cutele pleoapelor. Da, ştiu, nu e plăcut să auzi toate astea, dar asta e viaţa. Gândeşte-te că afară e soare şi că problemele tale cu machiajul sunt o prostioara în marea schemă a lumii.

Alege nuanţele care îţi pun în valoare trăsăturile

De la eyeliner şi până la fardul de pleoape, trecând prin fardul de obraz, nuanţa potrivită poate face ca un machiaj să fie o reuşită sau un dezastru. Serialul „Dallas” s-a terminat demult, starurile muzicii pop din anii ’80 sunt deja bunici, aşa că a venit timpul să renunţăm la albastrul electric şi rozul ciclam.
Uită de veşnicul negru – tuşul, ca şi rimelul, este acum disponibil într-o mulţime de nuanţe interesante, sofisticate, de la gri la maro şi de la bleumarin la verde închis şi mov aubergine. Foloseşte-le numai pe pleoapa superioară, pentru a complementa culoarea ochilor. Pentru pleoapele uşor căzute, nuanţa sigură de fard este un taupe satinat, care va da ochilor un efect modern, de luminozitate tridimensională şi naturală.
Singurul produs care face excepţie de la regula nuanţelor soft este rujul. Cum spuneam, după 50 de ani, culorile naturale ale tenului dispar uşor şi buzele nude nu mai sunt o opţiune. Rujurile în nuanţe soft de roz si coral dau căldură şi volum. Pentru seară, un roşu clasic rămâne o valoare sigură – bineînţeles, alături de un machiaj uşor al ochilor.

Prietenii tăi cei mai buni: concealer-ul şi iluminatorul

Când vrei să ascunzi cearcănele si micile pete sau să minimalizezi umbrele, apelează la ei. Preferă formulele cremoase, uşoare, care nu fac pielea să arate uscată. Alege un concealer în acelaşi ton cu pielea şi nu îl aplică decât pe cele trei sferturi interne ale zonei de sub ochi. Când ai ajuns spre colţul extern, acolo une sunt ridurile fine, opreşte-te – altfel acestea vor fi accentuate. Aplică iluminatorul în punctele cheie: pe arcadă, în treimea externă de sub sprânceană, pe parte superioară a pomeţilor şi, dacă e nevoie, în zona centrală a conturului buzelor.

La 50 de ani, e bine să ai 2 coliere de perle

Unul este clasicul tour de cou. Al doilea? Zâmbetul tău impecabil. Ai grijă că dantura ta să fie îngrijită, altfel poţi uita de machiaj, nu ajută la mare lucru, ba din contră. Dinţii pătaţi, stricaţi, ca să nu mai vorbesc de cei lipsă, te îmbătrânesc cumplit. Aşa că îngrijeşte-ţi dinţii şi zâmbeşte.

Înainte de final, o scurtă listă a produselor mele preferate de machiaj din ultimul timp.
1. Anticearcăn: Master Color Corrector de la Giorgio Armani Beauty (2 – apricot) şi MAC Pro Longwear Concealer.

armani-concealer mac-concealer
2. Buze: KIKO Kiss Balm, în special Blueberry (hidratează grozav buzele şi miroase divin)

kiko-kiss-balm
3. Rimel: YSL Baby Doll, negru şi maro

ysl-baby-doll-mascara
4. Blusher: Benefit Dallas Dusty Rose Face Powder

benefit-dallas
5. MAC Eyeshadow Warm Breeze

mac_15neutralwarm009

În chip de concluzie

După ce am pus în scris toate aceste recomandări, cred că am găsit răspunsul la întrebarea mea de început. De ce mă fardez? Calvin Klein spunea: „Cel mai bine este să arăţi natural, dar pentru asta e nevoie de machiaj.” Aşadar, mă fardez pentru că vreau să arăt precum cea mai bună variantă a celei care sunt astăzi, la peste 50 de ani: odihnită, stăpână pe mine, naturală şi zâmbitoare.   Ceea ce vă doresc şi vouă. 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.