Eeeei, şi cum frunzăream eu internetul, ca să aflu ce e bine să mănânce omul cu piciorul rupt, ce îmi văd ochii? Mai multe surse avizate susţineau că respectivului om tare bine i-ar face o dietă cu multă sfeclă roşie. Care sfeclă este, întâmplător, una dintre rădăcinoasele mele favorite. Aşadar, am purces la o selecţie rapidă de posibile reţete şi am pregătit această minunăţie. Simplă şi rapidă, aşa cum deja ştiţi că îmi place. Iată ce şi cum.
Ingrediente
- 3 bucăţi sfeclă roşie potrivite, bine spălate şi frecate, să se ducă orice urmă de pământ (eu le-am mai lăsat cam jumătate de oră în apă rece, ca să fiu sigură)
- 1 cutie de 400g cu boabe de năut, scurse de zeamă şi bine limpezite sub jet de apă rece
- 1 lingură de za’atar (de la Mega)
- 1 lingură de sumac (de la Mega)
- 1 lingură de chimion pulbere
- 4 linguri ulei de măsline
- sare de mare, după gust
Pentru sosul de iaurt
- 200g iaurt cremos, grecesc
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- 1 linguriţă suc de lămâie proaspăt
- puţină sare
- 1 lingură de harissa (de la Carrefour)
- o mână de frunze de mentă proaspătă, rupte în bucăţi
Mod de preparare
1. Preîncălzeşte cuptorul la 200 grade Celsius.
2. Îndepărtează rădăcina şi capacul de unde cresc frunzele de la cele trei bucăţi de sfeclă. Apoi taie fiecare sfeclă, necurăţată de coajă, în 8 – 10 bucăţi. Pune-le într-o tavă încăpătoare.
3. Adaugă boabele de năut, apoi uleiul de măsline. Amestecă bine.
4. Într-un castronel, combină cele 3 condimente (za’atarul, sumac-ul şi chimionul pulbere). Presară amestecul peste sfeclă şi năut. Asezonează cu sare de mare, apoi amestecă din nou.
5. Dă la cuptor pentru 30 de minute, până când sfecla e pătrunsă şi are o crustă frumoasă.
6. Într-un bol, combină iaurtul cu coajă şi sucul de lămâie, apoi cu harissa. Potriveşte de sare. Presară cu frunze de mentă.
7. Scoate tava din cuptor, pune sfecla şi năutul într-un castron. Serveşte fiecare porţie cu câteva linguri zdravene de iaurt picant. Stropeşte cu puţin ulei de măsline. Gata! Cum să vă descriu mâncarea asta: sfecla e dulce şi crocantă, năutul e şi el prăjit, amândouă sunt parfumate demenţial de mirodenii. Celebrele earthy, nutty, warm flavours de care tot vorbesc bucătării de la televizor. Sosul de iaurt e proaspăt, iute şi răcoros în acelaşi timp. Pe scurt, o nebunie vegetariană de zile mari. Bună şi pentru cei care nu au suferit mici accidente în ultima perioadă. 🙂