Un capat al meniului de sarbatori – antreurile – am inceput sa il descalcim in ultimele cateva zile. Azi as vrea sa apuc de celalalt capat al firului: desertul. Si nu e un desert intamplator, ci unul cu dedicatie pentru un grup de cetateni care ma scalda in suspect de multe complimente legate de capacitatile mele culinare. Este vorba despre gasca Surorilor Marx. Babelor, m-ati atins la vanitate si, drept recompensa, va ofer aceasta rulada sarbatoreasca. 🙂
Ingrediente
Pentru blat
185g ciocolata neagra (minim 70% cacao), rupta in bucati
5 oua, separate
185g zahar tos
1 lingurita de esenta de vanilie
2 linguri cafea tare
putin unt, ca sa ungi tava
Pentru umplutura
300ml frisca lichida 35% grasimi, de la frigider
2 linguri zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru decor
zahar pudra
margele argintii de zahar (or whatever tickles your fancy)
Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Topeste ciocolata la bain-marie (adica intr-un vas pus peste o cratita cu apa clocotinda) si da-o deoparte, sa se racoreasca usor. Intr-un bol, bate cu mixerul – pret de 3 – 4 minute – cele 5 galbenusuri, zaharul si esenta de vanilie. Cand ciocolata s-a racorit, adaug-o si pe ea, impreuna cu cele 2 linguri de cafea. Amesteca usor.
Intr-un alt castron, bate spuma albusurile. Adauga o lingura de spuma de albus peste compozitia cu ciocolata si amesteca delicat, ca sa nu pleostesti albusul. Incet-incet, adauga restul de albus, amestecand cu o mana la fel de usoara, dinspre fundul castronului spre suprafata.
Unge o tava cu dimensiuni potrivite (cam 25 X 30 cm) si tapeteaza-i fundul cu hartie de copt. Toarna compozitia pentru blat in tava si da la copt pentru 15 – 20 minute. La final, suprafata blatului trebuie sa ramana elastica si sa nu devina crocanta. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca in tava pret de 5 – 7 minute.
Intinde pe planul de lucru o bucata de hartie de copt. Rastoarna blatul ruladei pe aceasta hartie (daca e nevoie, inainte de asta desprinde-i usor marginile de tava, cu varful unui cutit). Indeparteaza hartia de copt de deasupra (cea care a fost pe fundul tavii). Cu ajutorul hartiei de copt de pe planul de lucru, ruleaza blatul usor. Da deoparte, sa se racoreasca complet.
Pentru umplutura, bate cu mixerul frisca cu zaharul si esenta de vanilie. Deruleaza blatul odata ce s-a racit, intinde frisca pe el si ruleaza cu atentie la loc. Nu te speria daca blatul crapa sau se rupe – nu e o nenorocire, chiar daca desertul tau nu va arata la fel de profi ca unul ‘fabricat’ la cofetarie. Eventualele crapaturi vor fi umplute de frisca sua pudrate cu zahar la final.
Inveleste acum toata rulada cu hartie de copt – rasuceste capetele hartiei ca sa inchizi complet prajitura si pune la frigider pentru cateva ore (ideal peste noapte). A doua zi, aseaza pe un platou, fasoneaza capetele (daca sunt prea ‘zdrentuite’), pudreaza cu zahar pudra si decoreaza cu ce vrei tu (margele argintii ori colorate de zahar, carlionti de ciocolata alba sau neagre, frunze proaspete de menta ori fasii de coaja de portocala zaharisita). Babelor, a la votre! 🙂
23 Comments
Ne-ai ucis, Zână a Eficienţei. Ha. Te scăldăm în complimente? Să vezi cum ne scăldăm calculatoarele în salivă când nimerim masochist pe aici. Acum vă rog să mă scuzaţi, mi-au rămas aşchii de plastic între dinţi. Monitorul a fost delicios de data asta.
Ha ha – touche! Stiam io ca va nimeresc pe toti cu ciocolata. Mai putin pe pitic, care iar o sa ma intrebe de ce a trebuit sa adaug smantana, frisca, whatever lactat! 🙂
Vreau doar sa-ti spun -O zi buna,Zana!
Domeniul tau e prea exclusivist pt. mine!
Multumesc ca mi-ai dat ocazia sa-l ascult pe Orson Wells.
O zi buna si tie, Ben! Prea exclusivist? Hmm, asta nu mi-sa mai spus pana acum. De ce exclusivist, rogu-te? 🙂
Departe de mine gandul de-a trimite-n derizoriu ARTA culinara,de care dai dovada,unde sincer vorbind sunt total pe dinafara!Exclusivist?Pt. ca refuz cu indarjire sa retin toate detaliile legate de cum se face o prajitura!(La noi in familie,asta-i resortul Lalei,sotia)
Sper sa nu cumva sa-ti fi ranit vanitatea,as fi pierdut!
Nici o problema, Ben. 🙂 Nu sunt o zana autoritara si nu am nicio pretentie ca cineva sa exerseze musai retetele pe care le prezint eu aici. Salutari Lalei!:)
Feerie a gastronomiei chic, esti de-a dreptul si plenipotentiar formidabila.
🙂 🙂 🙂 Bine, musiualexandre. Nu ma mai spal pe ochii astia cu care am citit comentariile voastre vreo 3 zile de acum inainte. 🙂
gata,pe asta o fac maine ca imi vine sotul acasa.Multumesc frumos 🙂
Succes, Victoria! E o reteta destul de simpla, doar grija la manevrarea blatului, ca e sensibil 🙂 Bine a venit sotul!
Cred ca tocmai am trait cele mai grele(2)ore pe ziua de azi!
Nu mai mac!(Sa fiu in context)
haha! petronia nici nu a vazut ca sunt margele in prajitura asta! de aia tace acum, e la dentist.
zano, ai 4 beri la 2 litri de la mine. strasnica idee cu margelele alea!
pheee, nici mie nu imi iesea mai bine…
evident! nici nu puteam sa ma astept sa te dedulcesti si tu macar acum, cand ai primit prajitura cu dedicatie. pitic dolofan, you are pushing your luck – vezi, , poate vine o criza mondiala de bere….si de vodca. si de peste … 🙂
dar am zis de bine… 🙁
bine, bine 🙂
Semănă cu prăjitura „Ochiul Soacrei” ca aspect, numai că vă asigur că aia e mai bună 😉
Exista asa o prajitura???? Wow… ce stresant ar trebui sa fie pentru nurori sa faca prajitura asta. 🙂 🙂 🙂
există. de mirare e că nu o găsesc pe net … poate îţi trimit reţeta mâine la adresa de la contact, daca îmi aduc aminte
chiar te rog, ca e de-a dreptul …folclorica 🙂
zana draga, dimpotriva!
se ia una bucata soacra shi i se scot okii!
se asheaza pe un platou cu garnitura de limba de soacra taiata julien!
😉
nici un desert nu poate fi mai orgasmatic!
trust me!
sa zica si surorile lu marx!
😉
dupa care se ia un colebil din fiere de soacra 🙂
am trimis reţeta. am tot uitat până acum .. mă gândeam la un moment dat să o trimit cadou de crăciun, dar am uitat şi atunci :))
Mersi frumos pentru reteta-cadou, am primit-o! 🙂