Dacă e cineva pe aici care are chef, zilele astea, să stea cu orele în bucătăria încinsă, să zică. Ca să ştim şi noi cu cine avem de-a face. Lăsând la o parte faptul că sunt disabilitata, nu mi-ar trece prin minte să mă plimb pe lângă aragaz nici dacă aş fii întreagă, atâta îmi e de cald. Însă, nu-i aşa, nature calls şi omul mai trebuie să şi mănânce, dacă se poate o mâncare caldă, nu doar roşii cu telemea. Din motiv de caniculă, am ales o reţetă care înseamnă mai multă pregătire şi mai puţină gătire. Un stir fry rapid, spicy, de pus alături de niscaiva orez.

Ingrediente

  • 2 legături de ceapă verde – tocată, partea albă şi cozile separat
  • 4 căţei de usturoi, tocaţi
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt, de circa 3 cm, curăţată şi dată pe răzătoare
  • 1 ardei iute, roşu ori verde, curăţat de cotor, seminţe şi fibre, tocat
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 1 linguriţă ulei de susan (vă recomand să îl ţineţi în frigider, odată deschis, căci râncezeşte urgent)
  • 1/2 linguriţă faină de porumb, dizolvată în puţină apă rece
  • 3 linguri sos de soia
  • 1 lingură miere
  • 500g piept de pui, tăiat în cubuleţe
  • 750g amestec chinezesc de legume congelate (mangetout – adică păstăi de mazăre dulce,ciuperci de lemn, morcov, broccoli, muguri de soia şi altele), scoase din pungă într-o strecurătoare, limpezite sub jet de apă rece de gheaţă preexistentă şi bine scurse
  • opţional – 1 linguriţă de pastă de ardei iute

Mod de preparare

1. Dacă ai un wok adevărat, negru de atâta folosinţă, e foarte bine. Încinge-l la foc iute. (Dacă nu ai wok, foloseşte o tigaie de teflon încăpătoare, adâncă). Toarnă o lingură de ulei vegetal şi jumătate de linguriţă de ulei de susan. Aşteaptă până când wok-ul e foarte fierbinte. Adaugă cubuleţele de pui şi mierea, amestecă şi sotează până când carnea e rumenă, aurie, cam 2 minute. Scoate cubuleţele de pui din tigaie, într-o farfurie.
2. Pune wok-ul din nou pe foc, să redevină hoţ. Adăugă restul de ulei vegetal şi ulei de susan. E rândul părţii albe din ceapa verde, ghimbirului ras, usturoiului şi ardeiului iute. Aleargă-le bine prin tigaie, să se pătrundă şi să devină aurii, cam 1 minut.
3. Aruncă în wok amestecul de legume. Pune pe foc iute 2 minute, amestecând mereu. Toarnă sosul de soia şi amestecă din nou. Apoi adaugă şi făina de porumb dizolvată în apă. Sălta totul voios în tigaie încă vreo 2 minute, gustă şi asezonează – de vrei mai iute, adaugă pasta de ardei după gust. Preseara deasupra cozile de ceapa verde tocate. Serveşte fierbinte, cu orez. Du-te repede şi porneşte aerul condiţionat, înainte de a începe să mănânci. Va fi nevoie.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.