De multe ori, în mediul profesional sau de afaceri, am avut ocazia să întâlnesc doamne sau domnişoare îmbrăcate, cum să spun, original. Cel puţin pentru acele circumstanţe. Bine pregătite, inteligente, plăcute, însă puse în dezavantaj de ţinuta pe care o purtau. Exemple? Într-un minister: planturoasă blondă, purtând o fustiţă din satin roşu şi o bustieră neagră, de hangiţă din cupletele deocheate de epocă. La o bancă: tânără superbă, compromisă de nişte catalige de inspiraţie portuară, de o minijupă invizibilă şi un exces de gene false, intens rimelate, în miez de zi. Într-un birou de relaţii cu publicul al unei instituţii: funcţionară în pragul vârstei de pensionare, cu bluză din voal prin care se vede un sutien consistent şi cercei ca nişte decoraţiuni de Crăciun. V-aţi întâlnit şi voi cu astfel de situaţii, ca să nu zic personaje, şi aţi simţit aceeaşi jenă, aceeaşi părere de rău. Pentru că singura şi neplăcuta impresie cu care rămâi este regretul că orice calităţi profesionale sunt anulate de câteva articole vestimentare nepotrivite. Iar acest lucru nu face niciun serviciu cauzei femeilor în sfera profesională.

office 3Concurăm cu bărbaţii, concurăm cu celelalte femei, concurăm cu noi înşine. Fără să vrem neapărat, ajungem în competiţie cu un alt cineva pentru apreciere, pentru respect, pentru un post mai bun, pentru un salariu mai mare, pentru a ne demonstra potenţialul profesional. Ştim care sunt atu-urile noastre şi vrem să ne folosim de ele pentru a reuşi. Dacă sex-appeal-ul este unul dintre ele, oare e o idee bună să îl folosim la birou? Ce dileme morale apar într-un astfel de caz? Sau, mai bine zis, există – în zilele noastre – astfel de dileme? Veţi spune că sunt pline revistele de scandal de exemple de ascensiune profesională fulgerătoare, pe motiv de fustă scurtă. Eu zic că, slavă Domnului, sunt cu mult mai multe cele în care succesul în carieră e bazat pe muncă, muncă şi iar muncă.

Frumuseţea feminină a fost, de-a lungul timpului, armă, ţel şi ideal. În climatul prezent, atât de competitiv, ea poate să devină – în anumite situaţii – un fel de handicap. E posibil, să ne punem în valoare frumuseţea, fără a fi considerate vulgare şi deplasate în climatul de lucru? Când eşti prea sexy pentru muncă? În cazul în care ştii să ocoleşti vulgaritatea şi excesele, niciodată.office 16

Dacă şi tu, ca şi mine, te trezeşti dimineaţă şi suferi un fel de atac de stupoare în faţa dulapului cu haine, următoarele sfaturi te privesc. Dacă şi tu, ca şi mine, te dezmeticeşti cu jumătate de oră DUPĂ momentul când trebuia să fii plecată de acasă, în faţa unui morman de lucruri din care nu ai reuşit să extragi o ţinută de birou coerentă, fii atentă. Sunt trucuri simple, dar eficiente pentru a rămâne feminină la birou, fără a deveni o „păpuşică”:

  • Îmbracă-te după principiul more is less (nu, nu în sensul în care porţi o fustă super-mini!). Asta nu înseamnă să renunţi la toate rochiile decoltate din garderobă şi nici să-ţi cheltuieşti salariul pe bluze pe gât şi pe fuste până în pământ. Ceea ce trebuie să faci este să te joci cu articolele vestimentare, rămânând în limitele decenţei şi bunului gust. O idee: rochia cu decolteu în V poate fi purtată sub o jachetă mai severă sau poate deveni sarafan.
  • Ai un decolteu frumos? Pune-l în valoare, fără a-l face evident. Foloseşte hainele pentru a sugera, nu pentru a fi explicită. O cămaşă fină, albă, plus un medalion vechi şi frumos vor atrage atenţia asupra siluetei tale. Nu acelaşi lucru se vă întâmpla dacă porţi un maieu cu bretele, aproape inexistent. Sau, mă rog, vei avea parte de cu totul alt tip de atenţie decât cel pe care ţi-l doreşti.office 6
  • Fusta foarte scurtă nu e o idee bună pentru birou. Câţiva centrimentri deasupra genunchiului sunt acceptabili, cu condiţia ca picioarele tale să arate impecabil. O fustă conică, până la genunchi, cu o croială perfectă va spune celor din jur: sunt aici nu pentru picioarele, ci pentru creierul meu!
  • Ţinuta sport? Depinde de locul unde munceşti. Dacă e vorba de un birou, atunci pantofii de sport rămân acasă. Încălţămintea cu toc nu este obligatorie, mai ales acum, când balerinii sunt atât de frumoşi şi de fashionable. Dacă firma ta are o procedură pentru anumite zile ale săptămânii, în care poţi adopta un stil casual, nu exagera. Nu înseamnă că poţi să vii în şlapi şi şort la birou – de preferat e o pereche de jeans plus o jachetă, combinate cu pantofi comozi.
  • Cumpără-ţi numai haine care ţi se potrivesc, din punctul de vedere al mărimii şi croielii. Chiar dacă ai un taior sever, dacă acesta plezneşte pe tine, efectul va fi nu doar vulgar, ci şi foarte comic.office 13
  • Dacă eşti proaspăt angajată, încearcă să te orientezi, în ceea ce priveşte stilul vestimentar, după felul în care se îmbracă colegele tale, mai ales cele care sunt de mult timp în firmă. Dacă observi că este preferat stilul clasic, conservator, nu e recomandabil să preiei tu iniţiativă într-o revoluţie vestimentară.
  • Nu e obligatoriu să porţi mereu acelaşi plicticos costum deux-pieces. Originalitatea, în sensul bun al cuvântului, te va scoate în evidenţă. Dacă tăietura trebuie să rămână business, foloseşte-te de texturi, accesorii sau detalii interesante pentru a da personalitate ţinutei. Joacă – te cu volumele, pentru o siluetă interesantă. De exemplu, top amplu cu fustă / pantaloni ajustate pe corp.office 2
  • It’s not all black and white! Nu trebuie să arăţi ca o comandantă de pionieri – foloseşte-te de culorile definite ca „demi teintes”: bej, nude, gri, pentru a-ţi diversifica ţinutele Sau de superbele nuanţe închise de roşu, verde şi albastru consacrate în ultimele sezoane. Pentru vara aceasta, pastelurile sunt la mare căutare.
  • Nu uita de coafură şi de machiaj. Părul trebuie să fie întotdeauna curat, coafat sau prins, machiajul trebuie să fie unul de zi, unghiile îngrijite, de lungime decentă (nu gheare din acryl!), cu lac în nuanţe clasice. Parfumul: în cantitate moderată, să nu mute nasul tuturor.
  • Câte ceva despre accesorii. Bijuteriile: discrete, nu prea multe, nu prea voluminoase, colorate, strălucitoare sau zdrăngănitoare. Ochelarii – cu rame moderne, nu excentrice. Poşeta şi pantofii – perfect îngrijite, lustruite, şterse de praf. Propunere: UN singur accesoriu statement poate scoate din anonimat o ţinută comună. Fie că e vorba despre un colier frumos, de o centură purtată peste un sacou sau de o geantă cu un strop de animal print.office 10
  • Creaza-ţi un fel de nucleu din piese clasice, de cât mai bună calitate – cămaşa albă, fusta conică, taiorul, pantalonii drepţi, pantofii escarpin, mantoul de lână. Adauga acestui „miez” de certitudini alte piese mai edgy şi nu la fel de costisitoare, care pot face garderoba ta de birou să dureze, fără a deveni previzibilă sau prea vizibilă, pentru mulţi ani.

Oricât de inteligentă, pricepută sau serioasă ai fii, la birou, haina face pe om. Şi cum nu toţi putem lucra într-un mediu artistic, boem, obişnuit cu excesele, e de preferat să înveţi să îţi adaptezi vestimentaţia decât să ratezi promovarea la care speri de ceva timp. Cu puţină atenţie şi fără compromisuri prea mari, e posibil! Iar când prima de final de an ori mărirea de salariu la care ai sperat vor deveni realitate, poţi investi în câteva piese must have – pentru birou sau pentru timpul liber.

2 Comments

  1. Eu am o problemă de aproape un an, de când firma la care lucrez ( si unde eu eram singura prezența feminină) a fost preluată de o firma mai mare si am ajuns sa lucrez intr-un departament cu inca 7 doamne. Imi place sa ma imbrac „office”: pantaloni de stofă, fuste, camasi, pantofi cu toc inalt. Sunt privita destul de ciudat de colegele mele care preferă blugi, tricouri si teniși…. Încă n-am renunțat la stilul, dar nu stiu cat mai suport privirile alea…. 🙂

    • Smaranda Vornicu Reply

      Ramai consecventa stilului tau! E mai bine asa, decat sa nu te simti confortabil. In plus, you cand lighten it up a bit, ca sa le dai celorlalte semnalul ca nu esti o „intzepata” cu nasul pe sus – cand si cand (mai ales spre finalul saptamanii), un T shirt clasic, intr-o singura culoare si fara imprimeuri, sub jacheta; jeans foarte inchis la culoare, bootcut sau drept, purtat cu sacourile tale; balerini in locul pantofilor cu toc samd 🙂 Cat despre privirile lor, cred ca mai importante sunt cele ale sefilor vostri, care vor remarca – cu siguranta – diferenta de abordare.

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.