Stătea pe blatul din bucătărie și se uita la mine. De vreo două săptămâni, de când îl adusesem acasă, într-un puseu de entuziasm al zilelor de toamnă încă însorită și caldă. El se uita la mine și eu la el.  Din când în când, îl verificam.  Părea OK. Uitam de el o vreme. Asta pâna acum vreo două zile, când m-am decis să îi fac felul. Nu se mai putea așa, chestia asta dura de prea mult timp. Așa că l-am tăiat bucăți și l-am băgat în cuptor. După cum puteți vedea în rețeta care urmează.

Ingrediente

  • un dovleac de plăcintă de vreo 900g – 1 kg
  • 5 ardei capia
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță chimion pulbere
  • 1 linguriță coriandru pulbere
  • 1 linguriță scorțișoară pulbere
  • 1/2 linguriță ghimbir pulbere
  • coriandru proaspăt, tocat
  • sare și piper negru, dupa gust
  • 300ml iaurt gras
  • 2 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
  • 1/2 linguriță turmeric pulbere
  • fulgi de chili și boia dulce, după gust sau 1 linguriță de harissa

Mod de preparare

  1.  Preîncălzește cuptorul la 185 grade Celsius.  Tapeteaza cu hârtie de copt o tavă încăpătoare.
  2.  Spală dovleacul, taie-l pe jumătate în lung, curăță-l de semințe și fibre, apoi tranșează-l în felii late cam de 5 centimetri.
  3.  Într-un castron, amestecă uleiul de măsline, chimionul, coriandrul, scorțișoara și ghimbirul. Tăvălește bine feliile de dovleac în acest amestec, să se acopere cu ulei și mirodenii. Dă-le la copt pentru 45 minute.
  4. În acest timp, coace ardei capia, curăță-i de pieliță, cotor și semințe, apoi taie-i în fâșii.
  5.  Într-un bol, amestecă iaurtul cu usturoiul, turmericul, fulgii de chili.  Asezonează cu sare și piper.
  6.  Când dovleacul e copt, scoate din cuptor, așează bucățile peun platou.  Presară-le cu fâșiile de ardei copt și cu coriandrul verde tocat. Asezonează cu sare și piper, stropește cu puțin ulei de măsline. În centrul platoului, pune bolul cu iaurtul picant. Rupe în bucăți câteva lipii orientale proaspete și dă-i bătaie la mâncat, că nu e vreme de pierdut. Linge-te pe degete și continuă. Poftă bună și toamnă cu cât mai mulți dovleci!

 

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.