Dacă ai intrat într-o piață orientala de mirodenii, ești vrăjit pentru totdeauna. Tarabele pline de conuri multicolore și fragile, construite migălos din condimente (mă tot întreb ce s-ar întâmpla dacă, suferind de vreo alergie, careva ar strănuta în vecinătatea lor), culorile fără seamăn, aromele amețitoare, mănunchiurile de ierburi uscate de un verde-cenușiu, pliculețele cu amestecuri misterioase, vânzătorii care își fac veacul într-un fel de high vizual și olfactiv – totul e magie curată! În Shuk Ha’Carmel din Tel Aviv ori Machane Yehuda din Ierusalim, ți se imprimă în memorie câteva amestecturi de mirodenii pe care le porți cu tine și care devin o parte din ceea ce alcătuiește, în amintirile tale, Israelul.
Nostalgică și apăsată de veșnica mea meteodependență (sunt Smaranda, și sunt meteodependentă, aș admite eu, la o sesiune de terapie în grup), mi-am dorit un prânz de sâmbătă care să mă transporte virtual pe țărmurile Mediteranei. Am pregătit garnitura cu ptitim și niște piept de pui la grătar, îmbrăcat într-un rub de condimente orientale.
Da, știu, nu săriți așa, prânzul ăsta ar fi fost autentic 100% dacă faceam și o salată israeliană cum se cuvine. Recunosc: mi-a fost lene să tai cu precizie milimetrică toate legumele. Așa ca am recurs la un compromis cu andive, ca să îmi amintească de iarnă! Cititorilor mai tineri, care văd andiva în galantar, fie ianuarie, fie iulie, le voi povesti că, înainte de ’89, Cichorium endivia era una dintre puținele erbacee anemice și subdezvoltate care populau tarabele din piețe, alături de oarece cartofi degerați, morcovi pleoștiți, țeline palid-verzui și cepe încolțite.
Ingrediente
- 4 bucăți piept de pui (din cel crescut lent, cu porumb, de la Lidl), bătute cât să capete o grosime egală
- 1.5 linguri boia dulce
- 1.5 linguri chimion
- 1 linguriță coriandru măcinat (boane, nu frunze)
- 1 linguriță oregano uscat
- fulgi de chili, după gust
- 1.5 lingurițe sare (eu am folosit Persian Blue Rock Salt din gama Deluxe, Lidl)
Mod de preparare
- Într-un bol, amestecă toate condimentele. Toarnă deasupra uleiul de măsline, amestecă bine.
- Într-un castron, masează bucătile de piept de pui cu această compoziție. Acoperă castronul și pune-l la frigider cel puțin câteva ore (optim peste noapte).
- Scoate castronul din frigider cu cel puțin 20 minute înainte de a găti puiul, ca să ajungă la temperatura ambiantă.
- Astfel marinat, puiul poate fi prăjit în tigaie sau pe grătar ori copt în grătar. Eu am uns cu puțin ulei o tigaie ceramică și l-am perpelit cam 6 – 7 minute pe fiecare parte, având grijă să nu îl zgândar prea mult, căci e carne delicată, care se lipește dacă e molestată … De întors, l-am întors cum se cuvine, cu cleștele, nu prin înțepare repetată cu furculița, care l-ar usca și l-ar sărăci în frăgezime. Așa, puiul va fi rumen, aromat și suculent. Bete’avon! , cum s-ar zice la Tel Aviv.