Prima reţetă de spumă de căpşune pe care am postat-o datează de prin 2010 şi se afla – bine conservata – pe blogul Simonei Tache. E reţeta clasică românească, cea cu albuşuri de ou şi zahăr. Cea pe care au pregătit-o şi continuă să o pregătească toate mamele, bunicile şi soacrele din România. Va să zică, standardul de aur în domeniu.

Pentru că am cumpărat căpşunele nou apărute cu lăcomie şi nu voiam (încă) să fac dulceaţă, a trebuit să improvizez rapid câteva deşerturi de sfârşit de săptămână. Primul e light, nu prea dulce, însă păstrează toată aroma şi parfumul fructelor.

Ingrediente (pentru 7 – 8 porţii)

  • 350g căpşuni, spălate şi tăiate în bucăţele
  • 250g brânză ricotta
  • 300g iaurt grecesc gras
  • 3 albuşuri
  • 5 linguri zahăr tos
  • 3 linguri zahăr pudră
  • coajă rasă de lămâie

Mod de preparare

1. Într-un robot de bucătărie, mixează împreună căpşunele, brânza ricotta, 3 linguri zahăr tos, până când obţii o compoziţie omogenă. Spre final, adaugă şi coajă de lămâie rasă.
2. Într-un castron, mixează iaurtul grecesc împreună cu 2 linguri de zahăr tos, până când iaurtul este cremos, iar zahărul s-a dizolvat complet.
3. În alt castron, bate albuşurile spumă, adăugând treptat zahărul pudră.
4. Pune compoziţia de căpşuni cu ricotta într-un castron încăpător. Adaugă jumătate din iaurt şi amestecă delicat cu telul. Pune acum jumătate din albuşurile spumă. Amestecă din nou uşor, cu mişcări verticale, pentru a nu scoate aerul din albuşuri. Repetă cu restul de iaurt, apoi cu restul de albuşuri spumă. Trebuie să obţin un mousse delicat, aerian.
5. Toarnă în ceşti, decorează cu felii de căpşună şi pune la frigider, să se răcească.

Poftim, acum să vină marii maeştrii ai spumei de căpşune tradiţionale şi să îmi spună dacă asta nu e o reţetă competitivă!

mousse ricotta 4

mousse ricotta 1

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.