V-am zis ca am multe mere? V-am zis.  V-am amenintat ca o sa tot am treaba cu ele? V-am amenintat.  Asa ca, dupa tort de mere, tarta cu mere rele, apple butter, prajitura de mere cu merisoare si altele asemenea, inca o tarta cu mere.  ‘Aoleu, inca o tarta cu mere?’ veti zice, carcotasi cum va stiu.  ‘Inca o tarta’, va raspund, ‘si inca una buna de tot’.  Si simpla de tot, ca am facut-o pe la zece seara, chioara de somn fiind.  Fiindca azi e ziua Simonei, i-o dedic, asa frumoasa si rumena cum e.  Tarta, bre! Dar si Simona.

Ingrediente

1 portie aluat fraged de tarta (gata facut sau dupa reteta de aici)

3 – 4 mere, curatate si taiate in felii foarte subtiri

90 ml frisca lichida

1 ou

3 linguri de zahar

1 lingura apfel schnaps sau calvados

Preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius. Aseaza aluatul in forma de tarta, acopera-l cu hartie de copt si umple baza cu bile ceramice/boabe de fasole/orez. Da la copt 10 minute, scoate hartia si bilele/fasolea/orezul, apoi mai pune in cuptor inca 15 minute, astfel incat bazasa fie coapta, iar marginile usor aurii. Da deoparte, sa se racoreasca un pic.
Aseaza feliile de mere in baza de tarta, circular si usor suprapuse.  Presara deasupra 2 linguri de zahar si pune la copt pentru 15 minute.  Intr-un castron, bate oul cu smantana, restul de zahar, iar la sfarsit alcoolul.  Toarna cu grija peste merele din tarta.  Coace in cuptor pana cand amestecul cu frisca lichida s-a umflat, auriu si parfumat, printre feliile de mar.  Serveste tarta fierbinte sau la temperatura camerei.  La multi ani, Simona!

10 Comments

  1. şi io i-am făcut tortul tău de ciocolată albă dar într-o nouă orchestraţie, cu ananas, banane şi nectarine. l-am şi devorat urgent drept pt care am rugat-o să mă creadă pe cuvânt. ceea ce ea, delicat, a şi făcut şi m-a liniştit spunând că oricum de azi ţine regim. drastic, parcă.
    p.s. apples rulz aşa că whatever faci cu mere, e fff bun.

    • Zana Eficientei Reply

      foarte frumos ca i-ai facut tort virtual, daca tot e la regim sa o protejam cumva 🙂 . n-avea grija, cu merele o sa mai recidivez, ca am o gramada.

      • te asigur că tortul a fost virtual doar pt simona, pt noi a fost cât se poate de real , de aceea l-am şi mâncat pe loc. poze nu am răbdare să fac aşa că doar mă laud.
        iar simona să facă bine să mai anunţe neşte aniversări, că nu mai am idee ce pretexte să inventez pentru a face prajituri în fiecare zi. 😕

        • Zana Eficientei Reply

          agnes, uite, iti dau eu aprobare virtuala pentru prajituri in fiecare zi. prefa-te si tu ca esti in filmul cu ‘Julie & Julia’ – cate zile, atatea prajituri 🙂

  2. Deci Zina! Am incercat si eu aluatul asta … ma rog, am mai facut chestii similare insa fara sa pun numai un picut de apa sau sa am grija sa fie toate reci. Si a iesit cam … uscat aluatul asta fraged.

    Deci, curiozitate: tu urmezi intocmai reteta aia al carei link l-ai dat?

    • Zana Eficientei Reply

      putintica rabdare, o sa scriu un post doar despre asta 🙂

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.