Am mâncat, pentru prima oară, salata asta undeva pe culmile cretane de lângă Kissamos, la Taverna Meltemi (vom povesti altă dată, pe îndelete, despre ea). Era o căldură cumplită, cred că temperatura sărise binişor de 35 de grade Celsius, eram bătuţi în cap de soare, înfometaţi şi însetaţi după o zi de excursie şi de plajă pe nisipul roz de la Elafonisi – altă minune cretană despre care trebuie neapărat să mai vorbim.
După multă apă plată, a urmat un pahar de vin alb uşor, cum sunt vinurile bune cretane şi minunea asta de salată – cu un sos cremos de muştar şi miere, cu măr verde, proaspăt şi crocant, cu avocado cremos şi puţină ţelină. Ce să mai discutăm – o grozavie! De atunci, mi-am tot repetat că ar trebui să o reproduc, însă scleroza lucrează, neabătută. Acum câteva zile, la o cină la care mi se părea că exagerăm cu proteina animala, am adăugat-o, în sfârşit, pe meniu. Şi de atunci, o tot pregătesc. Parcă nu mă mai satur de ea. O dată dacă apucaţi să o mâncaţi, o să cădeţi şi voi în aceeaşi adâncă pasiune, mai ales că acum salată verde e fragedă – fragedă.
Ingrediente
- 1 căpăţână de salată verde, bine spălată, scursă, iar frunzele rupte (şi nu tăiate! păcat capital! în bucătărie!) în bucăţi potrivite
- 1 măr verde Granny Smith, curăţat de coajă şi tăiat în cuburi
- 2 tije de ţelină spălate, curăţate de părţile pra fibroase şi tăiată în bucăţele
- 3 fire de ceapa verde, curatate, tocateulei
- 1 avocado, curăţat de sâmbure şi coajă,pulpa tăiată în cuburi
Pentru vinegretă
- 2 linguri de muştar rustic, cu boabe
- 1 lingură de miere de salcâm
- ulei vegetal (măsline sau floarea soarelui)
- oţet de Xeres sau de mere
- sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare
- Într-un castron mare, pune salată verde şi, deasupra, restul de ingrediente ale salatei.
- Într-un alt castron, mai mic, pregăteşte vinegreta. La început, pune în castron muştarul, mierea şi un praf de sare. Amestecă bine.
- Adaugă încetişor uleiul, amestecând continuu, mereu in acelaşi sens, până când sosul capătă volum, se leagă şi devine cremos.
- Pune oţet după gust, încet – încet. Asezonează cu sare şi piper negru proaspăt măcinat, după pofta inimii.
- Toarnă sosul uniform peste salată. Amestecă salata, cu răbdare, să se acopere totul cu sosul cel bun, chiar înainte de a servi.
- Serveşte alături de cam orice, ba chiar şi de una singură, căci e bună, răcoritoare şi săţioasă. Kali orexi!