Am mâncat, pentru prima oară, salata asta undeva pe culmile cretane de lângă Kissamos, la Taverna Meltemi (vom povesti altă dată, pe îndelete, despre ea). Era o căldură cumplită, cred că temperatura sărise binişor de 35 de grade Celsius, eram bătuţi în cap de soare, înfometaţi şi însetaţi după o zi de excursie şi de plajă pe nisipul roz de la Elafonisi – altă minune cretană despre care trebuie neapărat să mai vorbim.

După multă apă plată, a urmat un pahar de vin alb uşor, cum sunt vinurile bune cretane şi minunea asta de salată – cu un sos cremos de muştar şi miere, cu măr verde, proaspăt şi crocant, cu avocado cremos şi puţină ţelină. Ce să mai discutăm – o grozavie! De atunci, mi-am tot repetat că ar trebui să o reproduc, însă scleroza lucrează, neabătută. Acum câteva zile, la o cină la care mi se părea că exagerăm cu proteina animala, am adăugat-o, în sfârşit, pe meniu. Şi de atunci, o tot pregătesc. Parcă nu mă mai satur de ea. O dată dacă apucaţi să o mâncaţi, o să cădeţi şi voi în aceeaşi adâncă pasiune, mai ales că acum salată verde e fragedă – fragedă.

Ingrediente

  • 1 căpăţână de salată verde, bine spălată, scursă, iar frunzele rupte (şi nu tăiate! păcat capital! în bucătărie!) în bucăţi potrivite
  • 1 măr verde Granny Smith, curăţat de coajă şi tăiat în cuburi
  • 2 tije de ţelină spălate, curăţate de părţile pra fibroase şi tăiată în bucăţele
  • 3 fire de ceapa verde, curatate, tocateulei
  • 1 avocado, curăţat de sâmbure şi coajă,pulpa tăiată în cuburi

Pentru vinegretă

  • 2 linguri de muştar rustic, cu boabe
  • 1 lingură de miere de salcâm
  • ulei vegetal (măsline sau floarea soarelui)
  • oţet de Xeres sau de mere
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

  1. Într-un castron mare, pune salată verde şi, deasupra, restul de ingrediente ale salatei.
  2. Într-un alt castron, mai mic, pregăteşte vinegreta. La început, pune în castron muştarul, mierea şi un praf de sare. Amestecă bine.
  3. Adaugă încetişor uleiul, amestecând continuu, mereu in acelaşi sens, până când sosul capătă volum, se leagă şi devine cremos.
  4. Pune oţet după gust, încet – încet. Asezonează cu sare şi piper negru proaspăt măcinat, după pofta inimii.
  5. Toarnă sosul uniform peste salată. Amestecă salata, cu răbdare, să se acopere totul cu sosul cel bun, chiar înainte de a servi.
  6. Serveşte alături de cam orice, ba chiar şi de una singură, căci e bună, răcoritoare şi săţioasă. Kali orexi!

Write A Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.